Foto: LETA

Iespējams, sieviete, kas svētdien Gulbenes novada Daukstu pagastā gāja bojā dzemdību laikā, nav vēlējusies, lai tiek saukta palīdzība, tādēļ mediķi izsaukumu saņēmuši tad, kad bija jau par vēlu un ierasties laikā, lai glābtu mātes un jaundzimušā dzīvību, nebija iespējams, atzīst Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Dienestā ir izvērtēts izsaukums un var secināt, ka palīdzība diemžēl izsaukta ļoti vēlu - kad sieviete jau asiņojusi un, iespējams, bērns jau bijis nācis pasaulē, atzīst NMPD pārstāve. Viņa pieļauj, ka, iespējams, pati sieviete nav vēlējusies, lai tiek izsaukta palīdzība.

Sievieti atradis un "ātro palīdzību" izsaucis viens no viņas trīs bērniem.

"Masīva asiņošana ir ļoti bīstama situācija. Grūtniecības un dzemdību laikā tā var būt bīstama situācija, pat esot slimnīcā. Lai spētu rīkoties un glābt dzīvības, būtiskas ir minūtes. Šajā gadījumā notikuma vietā nav atradušies pieaugušie, tādēļ mums nav zināms, cik ilgs laiks pagājis no brīža, kad sarežģījumi sākušies, līdz brīdim, kad bērns pamanījis savu māti," skaidro Bukša.

Arī mediķiem, kas ieradās notikuma vietā, ir ļoti daudz neskaidrību, tādēļ NMPD ziņoja Valsts policijai. Sieviete atradusies nevis mājā, bet saimniecības ēkā un viņu atradusi 15 gadus vecā meita.

Izsaukuma saņemšanas brīdī tuvākā mediķu brigāde atradās Gulbenē, kas nekavējoties devās ceļā. Tomēr notikuma vieta sasniedzama pa zemes ceļu, kas ietekmē arī braukšanas ātrumu. NMPD brigāde mājas sasniegusi 25 minūtēs, kas ir adekvāts laiks, jo tā ir mazapdzīvota vieta.

Notikušā apstākļus noskaidros policija, bet precīzu grūtnieces un viņas bērniņa nāves laiku noteiks ekspertīzē.

Pēc grūtnieces nāves Gulbenes novada Daukstu pagastā Veselības inspekcija (VI) uzsākusi pārbaudi par sievietei sniegto veselības aprūpi.

Zināms, ka sieviete nav apmeklējusi ārstu, kas uzraudzītu grūtniecību un viņa nav bijusi grūtniecības uzskaitē, iepriekš informēja Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dr.med. Dace Rezeberga.

Bāriņtiesa tuvākajā laikā lems par trīs bāreņu nodošanu aizbildniecībā dzemdībās mirušās 1977. gadā dzimušās sievietes radiem, portālu "Cālis.lv" informēja Jaungulbenes, Daukstu un Līgo pagastu bāriņtiesas vadītāja Selga Kravale.

Kā vēstīts, nesagaidot ātro palīdzību svētdien, 30. augustā, Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirusi 1977. gadā dzimusi sieviete. Viņa un arī mazulis miruši noasiņojot.

Ātrās palīdzības mediķi, ierodoties izsaukuma vietā, konstatējuši divu cilvēku - mātes un jaundzimušā - nāvi. Bojāgājušās sievietes ģimenē jau ir trīs bērni. Pasaulē bija jānāk viņas ceturtajai atvasītei, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!