Foto: DELFI Aculiecinieks
Cilvēki no veikala "Maxima", kuram iebruka jumts, netika evakuēti, jo, lai arī skanēja signalizācija, nebija acīmredzamu ugunsgrēka pazīmju, žurnālistiem piektdien sacīja mazumtirgotāja "Maxima Latvija" valdes loceklis Gintars Jasinsks (Gintaras Jasinskas).

Viņš pastāstīja, ka 21.novembrī "Maximas" veikala ēkā signalizācija atskanēja vairākkārt - sākot no plkst. 16 tie ir nostrādājuši gandrīz desmit reizes. 

"Mūsu apsargs pēc signalizācijas iedarbošanās, sekojot instrukcijām, pārbaudīja zonu, kuru signalizācija uzrādīja, kā arī to, kur ir meklējams signalizācijas iedarbošanās iemesls. Tā kā brīdinājuma signāls atskanēja pagrabstāvā, kur noritēja celtniecības darbi, mūsu apsardzes darbinieks pārbaudīja šo vietu un konstatēja, ka tur darbojas metinātāji, taču acīmredzamu ugunsgrēka pazīmju nebija. Darbinieki arī sazinājas ar kompāniju "Vesmann", kas apkalpoja visas ēkas ugunsdrošības sistēmu, un viņi, pārbaudot ēku konstatēja, ka nekādu draudu nav, tādēļ evakuācija netika veikta," sacīja Jasinsks.

Viņš arī atzīmēja, ka lēmumu par evakuāciju no ēkas pieņem apsargs un veikala vadītāja stingri vadoties pēc protokola. "Šajā ziņā improvizācija nav iespējama. Visas darbības ir noteiktas instrukcijās, tostarp tas, ka pirms evakuācijas ir jāpārbauda vai ir draudi, jo var būt ka nostrādā melīgs signalizācijas signāls," teica "Maxima Latvija" valdes loceklis.

Jasinsks pastāstīja, ka veikalā apsardzi nodrošina pati "Maxima" un iepriekšminētais apsargs arī cietis traģēdijā un pašlaik atrodas reanimācijā.

Tāpat viņš sacīja, ka pagaidām "Maxima" nav apsvērusi, vai vērsties pret "Vesman", par to, ka tā apsekojot ēku nav konstatējusi draudus.

21.novembra pievakarē Priedaines ielā 20 esošajā tirdzniecības centrā, kurā atradās veikals "Maxima", iebruka jumts vismaz 500 kvadrātmetru platībā. Vēlāk, kad ēkā atradās glābēji, jumts iegruva atkārtoti, aprokot arī daļu palīdzības sniedzēju. Traģēdijā ir daudz cietušo un desmitiem bojāgājušo.

Tirdzniecības kompleksu, kurā telpas izmantoja "Maxima", attīstījis uzņēmums "Homburg", būvējusi - būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektējusi arhitektu firma "Kubs". Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā pabeigta 2011.gada nogalē.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!