Foto: LETA

ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps ar savu paziņojumu, ka Amerika varētu nepildīt NATO saistības un neaizstāvēt Baltijas valstis Krievijas iebrukuma gadījumā, izpelnījies asu kritiku Latvijā. Tai skaitā no bijušo Latvijas Valsts prezidentu puses, pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Ja Tramps nāktu pie varas, pamats satraukties būtu ne tikai Latvijai, bet visai pasaulei. Tā raidījumam atzina bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa Trampu sauc par nekompetentu populistu, kurš apelē pie savu vēlētāju savtīguma un tuvredzīguma.

"Vispirms jau amerikāņu tautai būs pamats satraukumam un tad visai pasaulei, ne jau mums vien. Viņš savā ziņā tēmē uz to pašu publiku, kas viņu ir padarījusi populāru un novedusi līdz oficiālam republikāņu prezidentūras kandidātam. Un tas ir apelēt pie viņu savtīguma un īsredzīguma. Viņa izteiciens "ja viņi pierādīs, ka ir mūsu draugi, tad mēs redzēsim" - tas ir pierādījums tam, ka viņš absolūti neko neapjēdz par šo situāciju," norādīja Vīķe-Freiberga.

Kritisks ir arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš ir uztraukts par to, kādu signālu Tramps sūta Kremlim.

"Trampa kungs nenovērtē vienu lietu. Šaubas par to, ka NATO un ASV aizstāvēs Baltijas valstis un Poliju, ir signāls [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam. Tieši tā Putins domā, ka principā to varētu arī darīt. Situācijā, kad Krievija ir opozīcijā visai pasaulei, šādi izteicieni ir vienkārši ļoti, ļoti neveiksmīgi. Viņi katrā ziņā būs grūti labojami, jo tomēr visiem kaut kur patiks atmiņā, sevišķi Krievijas varas un militārajās struktūrās, ka, redziet, amerikāņi tik "cieti" nav," vērtēja Zatlers.


Sašutuši par Trampa izteikumiem ir arī Amerikā dzīvojošie latvieši un citi austrumeiropieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!