Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma anulējusi AS "Trasta komercbanka" licenci. FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās un secināts, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

FKTK secināja, ka "Trasta komercbankai" nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga banka un tās iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti. FKTK norāda, ka bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā, - 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā, līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses.

FKTK secināja, ka banka ilgstoši strādā ar zaudējumiem, bankas esošais biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju. Jau ziņots, ka bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.Ņemot vērā bankas pārkāpumus, ECB pēc FKTK ierosinājuma lēma par bankas licences anulēšanu.

Tvitera lietotāji cer, ka visi bankas klienti atgūs savu noguldīto naudu. Daži atceras maestro Raimonda Paula nedienas ar "Latvijas Krājbanku", kad, tai kļūstot maksātnespējīgai, Pauls zaudēja cerības atgūt ievērojamu naudas summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!