Foto: F64

Nav iemesla celt trauksmi par to, ka vairāku valdības rīcības plāna pasākumu termiņi tiek pagarināti, valdības sēdē otrdien norādīja premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS). Viņš slavēja ministriju savstarpējo sadarbību un aicināja arī turpmāk, īstenojot reformas dažādās nozarēs, strādāt kopā.

Valdība otrdien lēma par vairāku Kučinska valdības rīcības plāna pasākumu termiņu pagarināšanu. Būtiskākās izmaiņas attiecas uz rīcības plāna pasākumu izpildes termiņiem veselības aprūpes, ekonomikas, kā arī izglītības un zinātnes jomās.

Ministru prezidents septembrī un oktobrī tikās ar savas valdības ministriem, lai individuāli pārrunātu valdības rīcības plāna izpildi. Otrdien viņš prezentēja Ministru kabinetam līdz šim paveikto. Lai gan vairāki rīcības plāna uzdevumu termiņi ir jāpagarina, nav iemesla celt trauksmi, sacīja Kučinskis, paužot pārliecību, ka katra ministrija virzās uz savu uzdevumu izpildi.

Viņš arī secināja, ka labāk runāt un pārcelt datumus, nekā izlikties, ka uzdevumu nav. Pēc tikšanās ar ministriem un ministriju valsts sekretāriem Kučinskis sapratis, ka ar rīkojumu vai pavēli nevar visiem uzdot sadarboties, tam ir "jābūt asinīs". Līdz šim ministriju sadarbība ir bijusi laba. Ir lietas, ko nevar izpildīt ministrija viena pati. "Tas rezultāts ir daudz labāks, ja kopā izstrādā, nevis viens izstrādā projektu un pārējie metas viņu apstrīdēt," pauda premjers.

Kučinskis ir pārliecināts: ja ministrijas turpinās savā starpā sadarboties, "mēs noteikti sasniegsim to, ko esam iecerējuši".

Premjers uzsvēra, ka valdības prioritātes ir tautsaimniecības izaugsme, reformas veselības aprūpē, reformas izglītībā un valsts drošība. Kučinskis ministrus arī iepazīstināja ar galvenajiem uzdevumiem, kas īstenoti šajās jomās.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 11. oktobrī valdība vienojās par tālāku veselības aprūpes finansēšanas modeļa ieviešanu, kas paredz valsts nodrošinātu obligātu universālo veselības apdrošināšanu, šim nolūkam paredzot arī Veselības ministrijas (VM) budžeta pieaugumu.

Līdz ar to, kā norādīts Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumu anotācijā, ir nepieciešams precizēt atsevišķus VM rīcības plāna pasākumu izpildes termiņus, "lai nodrošinātu, ka veselības nozares reformas ietvaros paredzētie pasākumi ir savstarpēji saskaņoti, plānveidīgi, kā arī vispusīgi izvērtēti".

Savukārt ar Izglītības un zinātnes ministriju, kura turpina izglītības sistēmas reformas, panākta vienošanās par turpmāko rīcību un sasniedzamajiem mērķiem skolu tīkla organizācijā, kā arī izglītības kvalitātes paaugstināšanā, attiecīgi precizējot rīcības plāna pasākumu izpildes termiņus.

Piemēram, paredzēts, ka ilgtspējīgs skolu tīkls, kur transporta maršruta tīkls tiek salāgots ar skolām, tiks ieviests līdz nākamā gada marta beigām, nevis kā bija plānots – līdz šī gada augusta beigām.

Tāpat tiek grozīti termiņi vairākiem Ekonomikas ministrijas pasākumiem enerģētikas jomā, kas ir vērsti uz atjaunojamo energoresursu atbalsta politikas izmaiņām, kā arī energoefektivitātes palielināšanu.

Atbilstoši Kučinska un ministru sarunās nolemtajam, precizēti arī divu Satiksmes ministrijas un viena Finanšu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas rīcības plāna pasākumu izpildes termiņi.

Piemēram, līdz augusta beigām bija plānots reformēt nepilngadīgo kriminālatbildību, paredzot, ka nepilngadīgai personai kriminālsods tiek piemērots tikai izņēmuma gadījumos. Šī pasākuma ieviešanas termiņš pagarināts līdz nākamā gada septembrim.

Ziņots, ka Kučinska valdības rīcības plānu MK apstiprināja 26. aprīlī.

Kučinskis sēdē norādīja, ka valdības rīcībā plānā nav iekļautas lietas, kuras nebūtu reāli īstenojamas, bet reformas Latvijā tiks īstenotas, vispirms izstrādājot pašu reformu un tikai pēc tam piešķirot finansējumu.

Kopumā rīcības plānā apkopoti teju 290 darbi, ko Kučinska valdība apņēmusies paveikt. Valdības rīcības plāns paredz konkrētus darbus, to izpildes termiņus, kā arī prioritārās nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!