Foto: stock.xchng

No kopumā ceturtdien manuāli iedarbinātajām un pārbaudītajām 148 trauksmes sirēnām darbības traucējumi bijuši 16 tehnikas vienībām, portālu “Delfi” informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Jau ziņots, ka ceturtdien pulksten 10:00 VUGD visā Latvijā uz trīs minūtēm ieslēdza civilās apziņošanas un trauksmes sistēmu. Mērķis ir pārbaudīt to tehnisko stāvokli un noteikt bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā, kā arī noteikt sirēnu skaņas signāla dzirdamību.

Dienests norāda, ka parasti trauksmes sirēnas dienests ieslēdz no centrālās vadības pults, taču šoreiz pirmo reizi katra no sirēnām ieslēgta manuāli. VUGD skaidro, ka attiecīgās izmaiņas ieviestas, lai pārbaudītu dienesta gatavību operatīvi iedarbināt visas vai atsevišķas trauksmes sirēnas un sistēmas darbību situācijā, kad ir pārrāvumi radiosakaru darbībā.

Manuāli ceturtdien iedarbinātas 148 no kopumā 164 Latvijā izvietotajām trauksmes sirēnām. Dienests nav iedarbinājis tās trauksmes sirēnas, kuras patlaban atrodas remontā vai ir demontētas jumta seguma maiņas dēļ.

No pārbaudītajām 148 sirēnām bez traucējumiem un bojājumiem darbojās 132 trauksmes sirēnas, pārbaudē noskaidrojis VUGD. Savukārt 16 sirēnām nedarbojās skaņa, nestrādāja rotācijas mehānisms vai tās vispār nedarbojās.

No 28 Latgalē pārbaudītajām trauksmes sirēnām darbojās 26 sirēnas, Kurzemē no 33 sirēnām – 29, Zemgalē – no 23 trauksmes sirēnām bez traucējumiem darbojās 21 tehnikas vienība, bet Vidzemē no 30 sirēnām bez traucējumiem strādā 27 sirēnas. Savukārt Rīgā un Rīgas reģionā no 34 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumi nostrādājušas 29 trauksmes sirēnas.

Šogad VUGD 112 Zvanu centri saņēmuši 47 zvanus no satrauktiem iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi. Dienests norāda, ka tas ir mazāk nekā citas reizes, kad saņemti vidēji 80 iedzīvotāju zvani.

Latvijā izvietotās trauksmes sirēnas nenodrošina to dzirdamību visā Latvijas teritorijā, norāda dienests. Vienlaikus VUGD skaidro, ka iedzīvotājiem nav jāsatraucas, ka viņi nesaņems informāciju par apdraudējumu vai katastrofu. Paralēli trauksmes sirēnu iedarbināšanai iedzīvotāju informēšanai operatīvie dienesti izmantos arī citus apziņošanas līdzekļus, piemēram, nododot paziņojumu pa operatīvo transportlīdzekļu skaļruņiem, kā arī apsekojot iedzīvotāju dzīvesvietas.

Dienests norāda, ka gadījumos, kad iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, jāieslēdz radio vai televizors. Plašsaziņas līdzekļos tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un rīcību katastrofu un avāriju gadījumos.

Trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad ir kāda ārkārtēja situācija, piemēram, dabas katastrofu vai to draudu gadījumos.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!