Foto: LETA

Trešā daļa jeb 30% uzskata, ka Latvijā gada laikā uzlabojusies situācija drošības un aizsardzības jomā, secināts pēc Aizsardzības ministrijas (AM) pasūtījuma "SKDS" veiktajā pētījumā "Latvijas iedzīvotāju viedoklis par valsts aizsardzības jautājumiem".

Lūgti novērtēt situāciju drošības un aizsardzības jomā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 30% respondentu pauda viedokli, ka tā ir uzlabojusies ("ievērojami uzlabojusies" un "uzlabojusies"), tostarp 1,5% atzīmēja atbildi "ievērojami uzlabojusies". Pretēju viedokli ("ievērojami pasliktinājusies" un "pasliktinājusies") norādīja 12%, tostarp 1,3% atzina, ka "ievērojami pasliktinājusies".

Pamatojot savu vērtējumu - šis bija tā sauktais atvērtais jautājums, kurā atbilžu varianti netika piedāvāti un respondenti paši formulēja savas atbildes -, respondenti, kuri uzskatīja, ka situācija drošības un valsts aizsardzības jomā ir uzlabojusies, visbiežāk atbildēja, ka tas ir NATO atbalsta un klātbūtnes Latvijā dēļ (25%).

Salīdzinoši bieži iedzīvotāji minējuši, ka notiek dažādas mācības karavīriem, pieredzes apmaiņa ar citu valstu karavīriem (15%), plānots palielināt vai ir palielināts aizsardzības budžets (11%), tiek iepirkts vai saņemts jauns aprīkojums, ekipējums, tehnika (10%) un aizsardzības jomai kopumā valsts pievērš vairāk uzmanības (9%).

Respondenti minējuši arī, ka pēdējā laikā masu medijos vairāk tiek runāts par aizsardzības jomu, izskan informācija par tās uzlabošanos (7%), nostiprinās armija, tā kļūst spējīgāka, aktīvāka (5%), Latvijai tiek sniegts ES un citu valstu atbalsts, to karaspēks atrodas Latvijā (5%) un citas atbildes.

Raksturojot, kāpēc viņi uzskata, ka situācija aizsardzības jomā nav mainījusies, visbiežāk iedzīvotāji norādīja, ka Latviju nekas neapdraud, militāru notikumu nav (10%). Salīdzinoši bieži respondenti atbildēja, ka medijos trūkst informācijas par notiekošo aizsardzības jomā (8%), ka aizsardzībai trūkst finansējuma vai tas tiek izmantots nesaimnieciski (6%) un Latvijas armijai ir nepietiekams vai slikts bruņojums, nodrošinājums (6%). Citas atbildes nosauktas retāk. Tomēr lielākā daļa respondentu nespēja minēt iemeslus, kāpēc, viņuprāt, situācija nav mainījusies (19% - neredz pārmaiņas, nekas nenotiek; 41% - grūti atbildēt).

Savukārt iedzīvotāji, kuri pauda uzskatu, ka situācija aizsardzības jomā ir pasliktinājusies, visbiežāk to pamatoja ar bailēm no Krievijas agresijas, kaimiņvalsts aktivitātēm pie Baltijas robežām un ar Latvijas un Krievijas attiecību pasliktināšanos (27%).

Tāpat tika minēti tādi aspekti kā finansējuma trūkums aizsardzības jomai (13%), pausts viedoklis, ka Latvijas dalība NATO un tās karavīru klātbūtne Latvijā negarantē drošību vai pat pasliktina situāciju, piemēram, provocējot Krieviju (11%), minēts, ka Latvijas armijai ir nepietiekams vai slikts bruņojums un nodrošinājums (10%). Iedzīvotājus arī uztrauc situācija Ukrainā, kas, viņuprāt, ietekmē arī Latvijas drošību (10%).

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS" pētījumu pēc AM pasūtījuma veica 2014.gada novembrī, nejaušā izlasē visos Latvijas reģionos tiešā intervijā aptaujājot 1020 pastāvīgo iedzīvotāju vecumā no 17 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!