Foto: Shutterstock
Trešdaļa jeb 30% no vardarbības veicējiem ģimenē ir jauni vīrieši vecumā no 25 līdz 35 gadiem, pirmdien konferencē "Kā novērst vardarbību ģimenē? Aktuālās problēmas un risinājumi" sacīja Valsts policijas Prevencijas nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Viņš stāstīja, ka Valsts policija gadā reģistrē 7000-8000 gadījumus, kas tiek klasificēti kā ģimenes konflikts. Tomēr kopumā varmākas šādos gadījumos no upura tiek nošķirtas ļoti reti. Tas norāda, ka šādos gadījumos policija nošķir tikai tos cilvēkus, kas rada tūlītējus draudus.

Kopumā 90%-94% vardarbībā ģimenē cietušo ir sievietes. Tomēr dati liecina, ka tās ir ne tikai sievas vai civilsievas, bet arī aptuveni 12% - varmākas mātes.

Rinkevics arī norādīja, ka tas ir mīts, ka bieži vardarbību ģimenē izraisa alkohola lietošana, jo tikai 33% gadījumu notiek alkohola reibumā. Līdz ar to lielākā daļa vardarbības gadījumu notikuši, varmākam esot pie pilna saprāta.

Viņš arī minēja, ka policija 2013.gadā veica pētījumu, kurā 72% vardarbībā cietušo sieviešu norādīja, ka nevēlas, lai šāds gadījums jelkad atkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!