Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014
Rīgas dome atbalstījusi nosaukumu piešķiršanu trim ielām, kas līdz šim bijušas bez nosaukuma: Kurzemes priekšpilsētā turpmāk būs Paula Valdena iela un Muižas iela, bet Zemgales priekšpilsētā – Boļeslava Sloskāna iela, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Paula Valdena vārdā nosaukta iela, kas atrodas starp Zunda krastmalu un Ķīpsalas ielu. Priekšlikumu ielas nosaukumam izteikusi Rīgas Tehniskā universitāte, atzīmējot slavenā latviešu izcelsmes zinātnieka nozīmi ķīmijas zinātnes vēsturē – viņš bijis dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs, optiskās apgriezenības atklājējs, vairākkārtējs Nobela prēmijas pretendents un prestižas Amerikas ķīmiķu balvas ieguvējs.

Šogad ķīmiķa 150. dzimšanas diena iekļauta UNESCO starptautiski atzīmējamo zinātnieku piemiņas datumu reģistrā.

Zemgales priekšpilsētā iela iepretim Cigoriņu ielai (ar piekļuvi no Torņakalna ielas) nosaukta bīskapa Boļeslava Sloskāna vārdā. Viņš bijis profesors Rīgas Garīgajā seminārā un Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē, kas atradās Ojāra Vācieša ielā 6 blakus Cigoriņu ielai. Pārcēlies uz dzīvi 1946. gada beigās Beļģijā, Skildē, kur vadījis latviešu Garīgo semināru.

Pēcāk viņš dzīvojis klosterī Luvenā, kur rūpējies par vietējo latviešu garīgo un materiālo labklājību, visu mūžu gan vārdos, gan darbos atgādinot, ka latviešu tauta var pastāvēt, saglabājot augstus morāles kritērijus un ētikas normas.

Vatikāns 2000. gada 14. aprīlī piekrita bīskapa Boļeslava Sloskāna beatifikacijas procesa sākšanai. Oficiāli tika atzīta bīskapa Boļeslava Sloskāna tikumu varonība, turpmāk viņu dēvējot par godināmo. Tas ir pirmais posms ceļā uz bīskapa oficiālu pasludināšanu par svēto. Bīskapa vārdā nosaukt ielu Rīgā ierosināja Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Savukārt Kurzemes priekšpilsētā ielai, kas atrodas aiz Jūrmalas gatves 74/76, no Jūrmalas gatves līdz dzelzceļam Rostokas ielas virzienā, piešķirts nosaukums Muižas iela.

Priekšlikumu ielas nosaukumam iesniegusi Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte. Anniņmuižai, kas atrodas fakultātes teritorijā, bijuši vairāki īpašnieki un nosaukumi, šobrīd tur atrodas Latvijas Universitātes Pedagoģijas vēstures muzejs, kas saglabā un popularizē ēkas vēsturi. Iela, kurai piešķirts Muižas ielas nosaukums, gandrīz visā garumā stiepjas gar muižas parku.

Muižas vārda saglabāšana aktualizē ne vien šo arhitektūras un kultūras vēstures pieminekli, bet godina arī citas, piemēram, Kleistu, Zolitūdes un Šampētera muižiņas Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!