Foto: F64

Administratīvajā apgabaltiesā iesniegti trīs pieteikumi par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmuma atcelšanu, ar ko iestāde nolēma izsludināt atkārtotu balsošanu Ķekavas novada 785. iecirknī.

Kā informēja tiesā, 14. jūnijā tika saņemti trīs pieteikumi par "CVK 9. jūnija lēmumu Nr. 20", neprecizējot būtību. Ar tiesas priekšsēdētāja rezolūciju minētie pieteikumi nodoti tiesas sastāviem lemšanai par pieteikumu virzību.

Tāpat tiesā paskaidroja, ka pārējo informāciju, tostarp par pieteikuma iesniedzējiem, varēs sniegt pēc tam, kad tiesa būs lēmusi par to pieņemšanu. Saskaņā ar likumu tiesa lietu izskata un nolēmumu pieņem septiņu dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

Kā vēstīts, CVK lēmusi izsludināt atkārtotu balsošanu Ķekavas novada 785. iecirknī. Lēmums par jaunu vēlēšanu izsludināšanu tika pieņemts, jo balsošanas kastē tika atrasts par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā iecirknī nobalsojušo iedzīvotāju, un šīs sešas balsis ir pietiekamas, lai ietekmētu rezultātus, žurnālistiem iepriekš skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Tika noteikts, ka atkārtota balsošana notiktu 22. jūlijā.

Lūgumu atcelt vēlēšanas šajā iecirknī bija izteikusi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāta kandidāte Ieva Arnte.

Ķekavas novada 785.vēlēšanu iecirknī no 3537 reģistrētajiem balsstiesīgajiem nobalsoja 2206 vēlētāji. Tas ir otrs lielākais novada vēlēšanu iecirknis aiz 762. iecirkņa, kurā reģistrēti 3858 balsstiesīgie.

Ķekavas novada domē no 14 kandidējušajām partijām tikuši deviņi politiskie spēki. Lielāko vēlētāju atbalstu izdevās gūt Jaunajai konservatīvajai partijai, par ko nobalsoja 21,38% vēlētāju. 12,07% vēlētāju balsu vēlēšanās izdevās gūt Latvijas Zemnieku savienībai, savukārt nedaudz mazāk jeb 11,24% balsu ieguva partija "Reģionu alianse".

Partija "Gods kalpot mūsu Latvijai" Ķekavas novadā ieguva 9,58% vēlētāju balsu, savukārt 7,9% vēlētāju balsis ieguva "Vienotības", politisko partiju "Izaugsme" un "Latvijas attīstībai" kopīgais saraksts. Partija "Saskaņa" ieguva 6,85% vēlētāju balsu.

Ļoti blīvi rezultātu ziņā ierindojās trīs partijas - "Vienoti Latvijai", "Vidzemes partija" un Latvijas Zaļā partija, kuras attiecīgi tika pie 5,21%, 5,2% un 5,13% vēlētāju atbalsta.

Domē, nepārvarot 5% barjeru, neiekļuva pieci politiskie spēki. Līdz iekļūšanai domes sastāvā nedaudz pietrūka VL-TB/LNNK, par ko nobalsoja 4,95% vēlētāju. Tuvu robežas pārvarēšanai bija arī partija "No sirds Latvijai", kura ieguva 4,75% velētāju balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!