Foto: LETA

Rīgas dome (RD) otrdien atbalstīja atvieglojumu piešķiršanu vairākām iedzīvotāju kategorijām īpašumu piegulošo teritoriju sakopšanai.

Jaunie noteikumi paredz noteikt atvieglojumus viendzīvokļa māju īpašniekiem, kas ir trūcīgi un maznodrošināti iedzīvotāji, turklāt, ja šie cilvēki ir vientuļi pensionāri, cilvēki ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, kam nav kopīga deklarētā dzīvesvieta ar citiem pilngadīgiem cilvēkiem, vai kam ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar pensionāriem vai cilvēkiem ar 1. vai 2.grupas invaliditāti.

Šīs iedzīvotāju kategorijas atbrīvotas no piegulošās teritorijas kopšanas, tostarp zālienu nopļaušanas, ietves tīrīšanas, nepieļaujot atkritumu uzkrāšanos, nekustamā īpašuma un tam piegulošajā teritorijā esošo gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, piebrauktuvju un piebraucamo ceļu attīrīšanas no sniega un ledus līdz ceļa segumam, pretslīdes materiāla kaisīšanas, kā arī publiskai lietošanai ierīkotu pagalma celiņu tīrīšanas un kaisīšanas, liecina lēmumprojekts.

Tāpat pieņemts, ka pašvaldības palīdzību nekustamajiem īpašumiem piegulošo teritoriju kopšanā var saņemt personas, kuru nekustamajiem īpašumiem piegulošo teritoriju platība ir lielāka par pusi no nekustamo īpašumu platības.

Lai saņemtu atvieglojumus, personai būtu jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu. Izpilddirekcijai 10 darbdienu laikā no dienas, kad pašvaldībā saņemts personas iesniegums, būtu jāpieņem lēmums par nekustamā īpašuma īpašnieka atbrīvošanu no uzlikto pienākumu pildīšanas uz laiku, kas nepārsniedz sešu mēnešu termiņu.

RD Mājokļa un vides komiteja vēsta, ka pašlaik Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir 56 personas, kas atbilst saistošajos noteikumos ietvertajiem kritērijiem un var saņemt atvieglojumus nekustamajiem īpašumiem piegulošo teritoriju kopšanā. Ja paredzēto atvieglojumu saņemšanai pašvaldībā pieteiktos visi tiesīgie iedzīvotāji, pašvaldībai papildu publiskā lietošanā esošu teritoriju kopšana izmaksātu aptuveni 7500 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!