Latvijā 128 hemofilijas slimnieku uzturēšanai būtu nepieciešams trīs četras reizes vairāk līdzekļu, nekā no veselības aprūpes budžeta tiek atvēlēts šobrīd, žurnālistus informēja Valsts Hematoloģijas centra vadītāja Sandra Lejniece.
Pašlaik Latvijā ir 128 hemofilijas (jeb asins nesarecēšanas slimības) slimnieki, kuru ārstēšanai gadā paredzēti 140 - 160 tūkstoši latu speciālo preparātu iegādei, kas ir divas reizes mazāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Tā kā Latvijā nav iespējams iepirkt speciālo preparātu - koagulācijas faktoru - nepieciešamos daudzumos, slimie bērni nonāk līdz invaliditātei, pauda Žanna Kovaļova, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas hematoloģijas nodaļas vadītāja.

Sasniedzot 18 gadu vecumu, hemofilijas slimnieki jau ir invalīdi, jo biežu locītavu asiņošanas dēļ tiem smagi deformējas locītavas, sacīja Kovaļova. It īpaši invaliditāte esot izplatīta starp tiem hemofilijas slimniekiem, kas dzīvo laukos, kur nevarot laicīgi sniegt palīdzību, bet asiņošanas gadījumos palīdzību Latvijā var sniegt tikai slimnīcā "Linezers" pieaugušajiem un Bērnu slimnīcā bērniem.

Šobrīd mediķu uzskaitē ir 37 hemofilijas pacienti bērni, 11 no kuriem dzīvo Rīgā. Kovaļova pastāstīja, ka rajonu slimnīcās jau ir bijuši gadījumi, kad asiņojošo slimnieku laicīgi nenogādāja uz Rīgu, bet asiņošana tiem turpinājās 3 - 4 diennaktis.

Savukārt Lejniece piebilda, ka, lai nodrošinātu hemofilijas slimniekiem normālu dzīves veidu un uzturētu viņu veselību, vajadzētu ievest Latvijā profilaktiskās terapijas praksi, kad 2-3 reizes nedēļā, atkarībā no slimības smaguma pakāpes, pacientiem tiktu ievests koagulācijas faktora preparāts.

Viena slimnieka profilaksei mēnesī vajadzētu aptuveni 1200 latu un tādejādi varētu samazināt invalīdu skaitu, kas valstij izmaksā vēl dārgāk.

Hemofilijas slimnieki Latvijā ir konstatēti salīdzinoši reti, pērnajā gadā tika reģistrēti divi gadījumi. Slimniekiem ir vairāki dzīvesveida ierobežojumi, slimie bērni nevar nodarboties ar sportu, brīvi kustēties, daži no tiem nevar apmeklēt bērnudārzu un skolu, kas slimnieka ģimenei rada lielu morālo, fizisko un finansiālo slodzi, bet Latvijā nav attiecīgi sagatavotu sociālo darbinieku, kas varētu psiholoģiski palīdzēt šādām ģimenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!