Foto: F64

Tukuma novada dome šodien nolēma neņemt vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildumus pret martā apstiprinātajiem saistošajiem noteikumiem, kas nosaka kārtību, kādā sakārtojamas vai nojaucamas vidi degradējošas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, ziņo pašvaldība.

Dome secināja, ka nepiekrīt VARAM atzinumam, jo VARAM ieteikuma izpilde samazinātu caurskatāmību prasību izpildē, un dome nolēmusi izsludināt martā pieņemto "Kārtību, kādā sakārtojamas, konservējamas vai nojaucamas vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves".

Atzinumā VARAM lūdza domi pārskatīt šos saistošos noteikumus, jo uzskata, ka atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.500 "Vispārīgie būvnoteikumi" un likuma "Par pašvaldībām" prasībām, dome saistošajos noteikumos varot noteikt tikai prasības būves ārējam izskatam, prasības būves fasādei un citu ārējo konstrukciju tehniskajam stāvoklim.

Atzinumā arī norādīts, ka struktūrvienībai vai darbiniekam saistošus noteikumus dome var noteikt iekšēja normatīva akta veidā.

Dome secināja, ka nepiekrīt VARAM atzinumam, jo minētie MK noteikumi nosaka gadījumus, kādos būves ir jāsakārto, jāveic to konservācija vai jānojauc, kā arī nosaka darbības, kuras pašvaldība var uzlikt izpildīt būves īpašniekam saistībā ar būves sakārtošanu, konservāciju vai nojaukšanu.

Tomēr šie MK noteikumi uzskatāmi un nepārprotami nenosaka kārtību, kādā augšminētās darbības ir veicamas, secināja Tukuma novada dome.

Nolūkā detalizēti un saprotami trešajām personām noteikt kārtību, kādā būve ir sakārtojama, konservējama vai nojaucama, tostarp klasificējot būves atkarībā no to bojājuma pakāpes, dome izstrādājusi šos saistošos noteikumus, lai gan būvju īpašniekiem, gan Tukuma novada būvvaldei būtu saprotami un skaidri noteiktas prasības un veicamās darbības ar mērķi sakārtot pilsētvides ainavas un ainaviski vērtīgās teritorijas Tukuma novadā.

Tāpat Tukuma domes ieskatā spēkā esošā likumdošana būves neklasificē, izejot no to drošības un vidi degradējoša izskata apsvērumiem. Dome ar saistošajiem noteikumiem būves ir klasificējusi, uzskatāmi un detalizēti nosakot, kādos gadījumos par būvi tiek piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, kādos gadījumos pašvaldība pati veic būves sakārtošanu uz tās īpašnieka rēķina un tamlīdzīgi. Dome uzskata, ka novadā šāds regulējums ir nepieciešams, jo citi ārējie normatīvie akti šos jautājumus neregulē.

Kaut arī būvvaldei vai būvinspektoram iespējams tiem saistošas darbības uzlikt iekšēja normatīvā akta veidā, dome atzina, ka jauno pašvaldības saistošo noteikumu regulējums palīdz iedzīvotājiem saprast, kā tiek pieņemts lēmums par vienas vai otras darbības veikšanu ar viņu īpašumu, kādu darbību rezultātā būves īpašniekam tiek piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis par būvi, kā lieta nonāk līdz tam, ka būve tiek sakārtota ar pašvaldības resursiem un domes lēmumu.

Pašvaldībā secināts - ja saistošo noteikumu prasības tiktu izdotas iekšējā normatīvā akta veidā, būvju īpašniekiem vai jebkurai citai trešajai personai process, kura būtība ir izteikta saistošo noteikumu virsrakstā, kļūs nesaprotams un necaurspīdīgs.
Saistošo noteikumu mērķis ir sakārtota vide, svarīgi, lai visi iesaistītie, tostarp, iedzīvotāji un būvju īpašnieki, zinātu, kā viņiem rīkoties, lai panāktu būvju sakārtošanu atbilstoši drošības un estētikas prasībām, uzskata pašvaldība.

Dome secinājusi, ka būtiski it tas, ka saistošo noteikumu projekts paredz ne tikai pašvaldības amatpersonu vienpusēju rīcību, bet arī uzliek pienākumu rīkoties būvju valdītājiem un īpašniekiem. No tā varot secināt, ka, pieņemot saistošo noteikumu prasības kā iekšējo normatīvo aktu, kurš būs saistošs tikai un vienīgi pašvaldības amatpersonām, netiks panākts saistošo noteikumu mērķis.

Saistībā ar uzdevumiem vai prasībām pašvaldības struktūrvienībai vai darbiniekam saistošo noteikumu izdošana iekšējā normatīvā akta veidā liegs trešajām personām saprotamā veidā uztvert, kādēļ attiecībā uz viņām izdots nelabvēlīgs administratīvs akts, padarot būvju sakārtošanas procesu nesaprotamu, secināja dome.

Dome vērtē, ka ir lietderīgi uzskatāmi saistošajos noteikumos noteikt kārtību, kādā būves sakārtojamas, konservējamas vai nojaucamas, jo citos normatīvos aktos tas nav noteikts. "Minēto saistošo noteikumu projekta redakcija nav pretrunā citiem normatīvajiem aktiem un saistošajos noteikumos uzskaitītās darbības, kuras jāveic gan pašvaldības amatpersonām, gan būvju īpašniekiem, tikai padarīs būvju sakārtošanas procesu saprotamāku," uzskata pašvaldībā.

Tāpēc Tukuma novada dome šodien nolēma atstāt negrozītus 26.marta saistošos noteikumus Nr.8 "Kārtība, kādā sakārtojamas, konservējamas vai nojaucamas vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves" un publicēt tos domes bezmaksas informatīvajā izdevumā "Tukuma Laiks" šā gada jūnija numurā.
Kā ziņots, 26.martā Tukuma novada dome pieņēma jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā sakārtojamas vai nojaucamas vidi degradējošas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, vēstīja pašvaldībā.

Saistošie noteikumi "Kārtība, kādā sakārtojamas vai nojaucamas vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves" ir izstrādāti, lai noteiktu minēto kārtību attiecībā uz būvēm, kuras ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas, nonākušas tādā stāvoklī, ka apdraud būvei blakus esošos īpašumus, transporta kustību, trešo personu veselību un dzīvību vai bojā ainavu.

Ēkas vai būves, kas klasificētas kā cilvēku drošību apdraudošas, vidi degradējošas būves vai pilnīgi sagruvušas būves, uzskatāmas par tādu nekustamā īpašuma nodokļa objektu, kam jāpiemēro paaugstināta nodokļa likme Tukuma novada administratīvajā teritorijā.

Noteikumi arī nosaka Tukuma novada būvvaldes, būvinspektora un Tukuma novada domes kompetenci jautājumos, kas saistīti ar pilnīgi vai daļēji sagruvušu būvju un cilvēku drošību apdraudošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu.

Saskaņā ar noteikumiem būvvaldes lēmumu par konkrētā objekta klasifikāciju kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi varēs apstrīdēt Tukuma novada domē atbilstoši Administratīvā procesa likumam, savukārt Tukuma novada domes lēmumu par būvvaldes lēmumu vai par pašvaldības līdzekļu atgūšanu no būves īpašnieka personas ir tiesīgas pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā atbilstoši Administratīvā procesa likumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!