Foto: Reuters/Scanpix
Tukuma novadā veidos informatīvo materiālu par plānoto patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmas izveidi Latvijā un situāciju pašvaldībā, pastāstīja Tukuma pašvaldības vadītājs Ēriks Lukmans.

Otrdien, 22. decembrī, Tukuma novada dome skatīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu par nepieciešamību rīkot sabiedrisko apspriešanu par patvēruma meklētāju uzņemšanu pašvaldībā. Lukmans vērsa uzmanību uz to, ka likumdošana pašvaldībai uzliek pienākumu rīkot publisko apspriešanu jautājumos par pašvaldības administratīvās teritorijas robežas grozīšanu, pašvaldības attīstības programmu un teritoriālo plānojumu. Papildus minētajam pašvaldība var rīkot publisko apspriešanu jautājumos, kas saistīti ar autonomo funkciju realizāciju. Jautājums par patvēruma meklētāju izvietošanu nav pašvaldības autonomā funkcija.

Savukārt jautājums par patvēruma meklētāju uzņemšanu uzskatāms par Ministru kabineta un ministriju kompetenci. "Ņemot vērā iepriekš minēto un citus iesniegumā minētos apgalvojumus tas nosūtīts Ministru kabinetam izskatīšanai pēc piekritības," sacīja Lukmans. Vienlaikus dome kolektīvo iesniegumu ir pieņēmusi zināšanai un pateicas novada iedzīvotājiem par pilsonisko nostāju sabiedrībai svarīgā jautājumā.

Tajā pašā laikā dome uzdevusi Kultūras, sporta un sabiedrisko attiecību nodaļai, sadarbībā ar atbildīgajām valsts pārvaldes institūcijām, sagatavot informatīvu materiālu pašvaldības informatīvajiem avotiem (pašvaldības mājas lapa tukums.lv; pašvaldības informatīvais izdevums "Tukuma laiks", pašvaldības oficiālās informācijas vietnes portālos "Twitter", "Facebook", "Draugiem.lv") par plānoto patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmas izveidi Latvijā un situāciju Tukuma novadā, kā arī regulāri (vismaz vienreiz mēnesī) to aktualizēt. Papildus izdevumi informācijas sagatavošanā un tās izplatīšanā dažādiem informācijas avotiem nav plānoti.

Lukmans arī atzina, ka no valdības lēmuma par patvēruma meklētāju uzņemšanu, secināms, ka galvenais pašvaldību atbalsts bēgļa statusu ieguvušajām personām ir dzīvojamo telpu īres piedāvājums. "Tukuma novada dome jau 2015. gada 23. septembrī ir informējusi atbildīgo valsts pārvaldes institūciju – Ekonomikas ministriju, ka pašvaldības rīcības nav brīvu dzīvojamo telpu, kuras varētu piedāvāt izīrēšanai patvēruma meklētājiem. Vienlaikus Ekonomikas ministrija tiek informēta, ka pašvaldības palīdzības reģistros ir reģistrētas vairāk kā 140 novadā deklarētās personas, kuru nodrošināšana ar dzīvojamo platību ir primārais pašvaldības uzdevums," sacīja pašvaldības priekšsēdētājs.

Tukuma novada dome arī informē, ka, lai gan patvēruma meklētāju izvietošanas jautājums pašvaldībā tuvākajā laikā nebūs aktuāls, priekšsēdētājs nepieciešamības gadījumā var izdot rīkojumu par pašvaldības kompetencē plānoto darbību koordināciju (tostarp par darba grupas izveidi un tās sastāva noteikšanu, pienākumu un tiesību deleģēšanu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!