Foto: AFP/Scanpix

Pēc naktī notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma Turcijā šai valstij ļoti kritiskas būs turpmākās dienas, sestdienas rītā Latvijas Radio atzina Saeimas deputāts Veiko Spolītis ( V), kurš patlaban atrodas Turcijā.

Pašlaik valstī vērojams tāds kā varas vakuums, jo TV redzami vieni un tie paši kadri, jauna informācija neienāk.

Lielākās bažas ir, ka Turcijā politiskā nestabilitāte var saglabāties, sacīja deputāts.

Viņš akcentēja, ka Turcijas kaimiņvalstīs valda nestabilitāte, kā arī pašā Turcijā iekšpolitiskā situācija nav viennozīmīgi vērtējama.

Šobrīd no vienas puses ir izteikts pieņēmums, ka beidzot prezidentam Radžipam Tajipam Erdoganam tiek dotas "brīvas rokas", lai risinātu administratīvās reformas, lai mazinātu ierēdniecības patvaļīgu valdīšanu, lai risinātu šo situāciju, kas ir viens no Turcijas ekonomisko attīstību bremzējošiem faktoriem. Savukārt otrs iespējamais Erdogana rīcības modelis ir aizliegt visas brīvības. Tagad vēl turpmākais Turcijas ceļš nav skaidrs, lielāka skaidrība droši vien būs pēc kādām divām trim dienām, kad "mēs redzēsim, kā notikumi attīstīsies," sacīja politiķis.

Viņš sacīja, ka sestdienas rīts Turcijā iesācies ļoti mierīgi, "pie jūras spēlē cikādes" un ir dzirdams, kā visi pamazām mostas, tiek ieslēgti televizori un visi sāk sekot notikumiem.

Jau vēstīts, ka piektdienas vakarā apvērsuma organizētāji - grupa Turcijas armijas, paziņoja, kaTurcijas armija pārņēmusi varu valstī. Paziņojumā tika norādīts, ka šāds solis sperts, "lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību".

Sestdienas rītā Turcijas izlūkdienests MIT paziņoja, ka militārā apvērsuma mēģinājums valstī ir "atvairīts" un situācija atgriežas normālajās sliedēs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdienas rītā ielidoja Stambulā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. "Militārā apvērsuma mēģinājuma organizētāji Turcijā samaksās ļoti augstu cenu," lidostā paziņoja Erdogans, kuram tā bija pirmā parādīšanās sabiedrībā kopš armijas paziņojuma par varas sagrābšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!