Foto: LETA

Turcijas iestāšanās process Eiropas Savienībā (ES) tiek gadiem ilgi kavēts, šādu viedokli preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pauda jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Erdogans klātesošajiem norādīja, ka Turcijas sarunas par iestāšanos ES ilgst gandrīz 50 gadus, taču "procesā ir vērojami dažādi izaicinājumi".

"Turcijas iestāšanās process ES tiek gadiem ilgi kavēts. Manuprāt, ES Turcijas iestāšanās būtu stratēģisks lēmums," sacīja Erdogans. "Turcija vēlas iestāties ES nevis lai uzlabotu savu labklājību, bet lai pievienotos globālajām vērtībām, kuras pārstāv ES."

"Šo gadu laikā esam izjutuši daudzu valstu, tostarp Latvijas, atbalstu, taču ES struktūra ir tāda - ja viena valsts ir pret, pārrunas nesākas. Mēs gan esam pārliecināti, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā tiks panākts progress," pauda Erdogans.

Jau ziņots, ka Latvija ir pirmā ES dalībvalsts, kuru Erdogans apmeklē oficiālā vizītē.

Kā iepriekš informēja Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses dienestā, Erdogans septembra sākumā vizītes laikā ASV Bērziņam darīja zināmu, ka, pieņemot uzaicinājumu vizītē apmeklēt Latviju, ir gatavs to darīt jau šajā gadā. Turklāt, ņemot vērā abu valstu draudzīgās un savstarpēji nozīmīgās divpusējās attiecības, Latvija būs pirmā ES dalībvalsts, kuru viņš kā Turcijas prezidents apmeklēs oficiālā vizītē.

Augustā notikušajās Turcijas pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Erdogans, iegūstot 52% balsu.

Viņa galvenais konkurents - diplomāts un akadēmisko aprindu pārstāvis Ekmeledins Ihsanoglu - saņēma 38,3% balsu, bet sekulārās opozīcijas izvirzītais kurdu politiķis Selahatins Demirtašs ieguva 9,7% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!