Lielākās tūrisma nozares asociācijas joprojām neatbalsta Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) direktora Armanda Slokenberga pārcelšanu uz Ārlietu ministriju (ĀM).

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, asociācija "Lauku ceļotājs" un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija nosūtījušas vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), kurā norāda, ka tūrisma nozare neatbalsta sasteigtu un nepamatotu TAVA vadītāja nomaiņu.
Tūrisma nozares profesionāļi ir nobažījušies par neatlaidīgo spiedienu un centieniem "nokārtot" pašreizējā TAVA vadītāja pārcelšanu nozarei svarīgu lēmumu pieņemšanas priekšvakarā.

Asociācijas norāda, ka tūrisma nozares mārketinga plānošanas dokuments 2015.-2020.gadam ir izstrādes procesā, šā gada 5.septembrī tiek atvērta miljonu vērta ERAF apguves iepirkuma dokumentācija reklāmas kampaņai ārvalstīs, kā arī tiek veikta Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas reklāmas kampaņas iepirkuma nodrošināšana.

"Uz šī fona Ekonomikas ministrija (EM), neuzklausot nozares pārstāvju argumentus un vairākkārt mainot savu argumentāciju, uzstāj, ka Slokenbergam nekavējoties TAVA vadītāja amats jāatstāj, lai viņš kā ĀM padomnieks palīdzētu izstrādāt vienotu Latvijas zīmolu Latvijas prezidentūrai Eiropas Padomē," norāda vēstules autori.

Tūrisma industrijas pārstāvji vēlas, lai Slokenbergs turpina darbu TAVA vadītāja amatā, jo uzticas viņam kā godīgam profesionālim, kurš sevi pierādījis ar rezultatīvu darbu.

Kā informēja EM, pagājušajā nedēļā pēc ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) iniciatīvas tika organizēta tikšanās ar tūrisma un reklāmas nozares pārstāvjiem, lai pārrunātu nozares attīstības iespējas, kā arī izskanējušās bažas par TAVA vadītāja rotāciju uz ĀM, kurā Slokenbergs vadīs vienota Latvijas tēla zīmolvedības vadlīniju izstrādi, kā arī pārraudzīs Latvijas Ārējā tēla koordinācijas padomes sekretariāta darbu saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā 2015.gadā.

Sēdē piedalījušies Reģionālās tūrisma asociācijas, Latvijas Lauku tūrisma asociācijas, Latvijas Gidu asociācijas, Latvijas Jaunatnes tūrisma mītņu asociācijas, Latvijas Kūrortu pilsētas asociācijas, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, nodibinājuma "Rīga 2014", Latvijas Reklāmu asociācijas un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas pārstāvji.

EM norāda, ka sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka ir vairākas būtiskas lietas, kas tūrisma nozarē ir uzlabojamas un sakārtojamas. Tika uzsvērts, ka nepieciešams lielāku uzmanību pievērst tieši reģionālo tūrisma asociāciju lomas stiprināšanai. Nozares pārstāvji arī pauda nepieciešamību pēc iespējami lielākas sadarbības ar ministriju.

Pēc ministrijas teiktā, nozares pārstāvji izteica vēlmi aktīvi līdzdarboties jaunā TAVA vadītāja izvēlē un piedāvāja definēt un atsūtīt kritērijus, pēc kādiem ministrijai būtu jāizvēlas cilvēks, kurš turpmāk vadīs tūrisma nozari.

Taču tūrisma nozaru asociācijas norāda, ka pagājušajā nedēļā sasauktā sanāksme bijusi formāla un EM nav sniegusi pamatotus argumentus Slokenberga pārcelšanai citā amatā.

Asociācijas pauž gatavību sadarboties ar EM, piedāvājot izveidot darba grupu, kurā visas iesaistītās puses paustu savus argumentus un priekšlikumus. Tūrisma nozaru asociācijas nav gatavas iesaistīties diskusijā par nākamo TAVA vadītāju, kamēr nebūs zināma skaidra vīzija par nozarē iesākto darbu turpināšanu un kopīgu darbības plānu nākamajiem gadiem.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) ir sagatavojusi izskatīšanai valdībā rīkojuma projektu par Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) direktora Armanda Slokenberga pārcelšanu darbā uz ĀM.

Slokenbergs ĀM pildīs Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības politikas departamenta Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļā nozares padomnieka pienākumus.

Šāds lēmums tiek virzīts valdībā, neņemot vērā, ka pats Slokenbergs nepiekrita viņa pārcelšanai jaunajā amatā. Viņš vēstulē norādījis, ka pārcelšana rada riskus, ka netiek nodrošināta kvalitatīva tūrisma nozares iesaiste un interešu pārstāvība procesos, kuros ir iesaistīta TAVA, kā arī tā tiek apdraudēta iestādes darba nepārtrauktība un pēctecība. Viņš šādu pārcelšanu nodēvējis par prettiesisku.

Tomēr ĀM uzskata, ka Slokenbergam ir atbilstošas zināšanas, kā arī ilgstoša darba pieredze valsts sektorā TAVA direktora amatā, kas sekmēs Latvijas ārējā tēla koordinācijas padomes sekretariāta darba pārraudzību un tā funkciju izpildes nodrošināšanu. Ministrija arī min Slokenberga pieredzi valsts tēla popularizēšanas jomā, kas ir ļoti būtiska vienotu Latvijas tēla zīmolvedības vadlīniju kvalitatīvas izstrādes nodrošināšanai.

Izvērtējot Slokenberga paustās bažas, ka rotācija atstās negatīvu ietekmi uz TAVA un nozari, ministrija secinājusi, ka Slokenberga vadībā TAVA ir veiksmīgi darbojusies jau kopš 2009.gada, līdz ar to, sekojot direktora iestrādātajām vadlīnijām un aģentūras pieredzei, TAVA spēs veikt līdzšinējās funkcijas arī turpmāk.

Ekonomikas ministrija gatavojas papildu pamatojumu par Slokenberga pārcelšanu iesniegt arī Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V).
Kā ziņots, Ekonomikas ministrija nosūtījusi vēstuli Slokenbergam, kurā rosināts viņu pārcelt ĀM Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības politikas departamenta Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nozares padomnieka amatā no 1.augusta.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) žurnālistiem skaidroja, ka Slokenbergs šajā amatā tiek pārcelts, pamatojoties uz viņa profesionalitāti un pieredzi tūrisma attīstības jomā.

Ņemot vērā, ka vakants paliks TAVA vadītāja amats, ministrs cer, ka Slokenberga vietā tiks atrasts cits cilvēks, kas ir tikpat kompetents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!