Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" (LPP/LC) apvienības deputāts Dainis Turlais uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Latvijā kļuvis par "pūļa tiesas ieroci", kas netaisnīgi vēršoties pret Saeimas deputātiem, tajā pašā laikā nesaskatot līdzīgus pārkāpumus savulaik Valsts prezidentes Vairas Vīķes -Freibergas darbībā.

Turlais ceturtdien radioraidījumā "Frakciju viedokļi" pauda viedokli, ka Vīķe- Freiberga savulaik pieņēmusi darbā savus bērnus, bet KNAB tajā nekādus pārkāpumus neesot saskatījusi. Savukārt tagad KNAB vēršas pret Saeimas deputātiem, kas pieņēmuši par palīgiem savus radiniekus.

Turlais arī pauda sašutumu, ka diviem bijušās prezidentes kancelejas darbiniekiem izmaksātas kompensācijas, "kas ir lielākas nekā visiem 100 deputātiem algas kopā", lai gan šie darbinieki turpinot darbu prezidenta kancelejā. Arī šajās darbībās KNAB neesot saskatījis pārkāpumus.

Pēc Turlā domām, pēdējā laika notikumi apliecinot, ka KNAB "kā viena ļoti ietekmīga organizācija kļūst par politiskās taisnības vai pūļa tiesas organizētāju". Viņš uzsvēra, ka Saeimai jāveic viss, lai "saglabātu tiesiskumu Latvijā'.

Turlais uzsvēra, ka "ir ļoti bīstami, ja mēs kādu valsts institūciju ar represīvām tiesībām un plašām pilnvarām" pārveidojam par pūļa kontrolētu insitūciju. "Par to, ka tāds process varētu sākties, liecina vairāki fakti," sacīja Turlais.

Pēc Turlā teiktā, "daži juristi un žurnālisti iezīmē KNAB valsts pārvaldē kā iestādi, kas iesūtīta Latvijā no Marsa". Deputāts uzsvēra, ka valsts pārvaldes iestādes Latvijā ir Ministru kabineta pakļautībā, tādēļ no dienaskārtības esot jāizņem jautājums par KNAB vietu valsts pārvaldē.

Turlais arī uzskata, ka jautājums par KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atcelšanu ir "pārspīlēts un ir mākslīgi radīta ažiotāža" ap to. "Pārkāpumi KNAB grāmatvedībā ir neapšaubāmi un viņi ir būtiski. Iestādes vadītājam ir jānes par to atbildība," sacīja Turlais.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien vienbalsīgi nolēma uzdot valdībai atkārtoti lemt jautājumu par Loskutova atbilstību amatam un veikt papildus pārbaudi šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!