Foto: AFP/Scanpix/LETA

Joprojām norit aktīvs darbs 14. martā Indijā pazudušās Latvijas pilsones Līgas Skromanes meklēšanā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Latvijas vēstniecība Indijā ziņu par Keralā, Indijā pazudušo sievieti saņēma 16. martā. Par pazudušo Latvijas pilsoni vēstniecība ar notu informēja Indijas Ārlietu ministriju un lūdza vietējām varas iestādēm sniegt visu iespējamo atbalstu sievietes meklēšanā. Papildus tam Latvijas vēstnieks Zviedrijā uzrunāja Indijas vēstnieci Latvijā, kura rezidē Stokholmā, lūdzot sniegt atbalstu meklēšanā.

Tāpat meklēšanā tika iesaistīts Latvijas goda konsuls Čenajā. Lai gan goda konsuls īslaicīgi atradās ārpus Indijas, viņa pārstāvis tikās ar Keralas štata Policijas vadītājiem. Rezultātā tika norīkota izmeklēšanas grupa un noteikta naudas balva. Goda konsuls arī nosūtīja Keralas policijas priekšniekam vēstuli ar informatīvo apkopojumu, tajā skaitā Skromanes fotogrāfijas, ar lūgumu šos materiālus izplatīt visiem štata policijas iecirkņiem.

Kā informēja ĀM, goda konsula pārstāvis arī piedalās Keralas štata tiesas sēdēs, bet Skormanes māsa Ilze ir iesniegusi petīciju pret štata policiju, apsūdzot policiju bezdarbībā. Goda konsuls regulāri ziņo par kontaktiem ar vietējām varas iestādēm, pazudušās māsu un citām iesaistītajām personām, norādīja ministrijā.

ĀM arī skaidroja, ka Latvijas vēstniecība ir apspriedusies ar Eiropas Savienības (ES) un sabiedroto valstu konsulārajām amatpersonām par praksi un pieredzi līdzīgu situāciju risināšanā. Par situāciju ir runāts ar ES Delegācijas vadītāja vietnieku.

Uzturot regulāru saziņu ar pazudušās māsu, vēstniecība uzrunā Indijas Ārlietu ministriju un citas iestādes gadījumos, ja parādās ziņas par to, ka Skromane redzēta citos Indijas apvidos. Piemēram, parādoties informācijai par to, ka pazudusī iespējams ir redzēta Tamil Nadu štatā, tika sagatavota atkārtota nota Indijas Ārlietu ministrijai ar lūgumu paplašināt meklēšanas teritoriju, iekļaujot arī šo štatu. Tika izsūtītas vēstules štata policijas priekšniekam un štata valdības vadītājam ar lūgumu uzsākt pazudušās pilsones meklēšanu.

Tāpat tika uzrunāts Indijas Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments, ar lūgumu vēstniekam un konsulam tikties ar ĀM pārstāvjiem un iesniegt nosūtīto notu personīgi. Vēstniecības sociālajos tīklos arī tika pārpublicētas māsas, radinieku un draugu ziņas par Latvijas pilsones pazušanu un meklējumiem.

ĀM uzsvēra, ka no pirmās dienas, kad tika saņemta informācija par Skromanes pazušanu, tiek uzturēts regulārs kontakts ar pazudušās māsu, par vēstniecības aktivitātēm tiek informēts arī pazudušās dzīvesbiedrs. Ar Skromanes tēvu Latvijā sazinās Konsulārais departaments, un pagājušajā nedēļā arī vēstniecība telefoniski sazvanījās ar tēvu, kā arī tika nosūtīts e-pasts ar informāciju par privātdetektīviem Keralā un citu aktuālo informāciju.

Kopš Skromanes pazušanas notiek arī saziņa ar Īrijas vēstniecību Indijā, jo pazudušās vīrs ir Īrijas pilsonis. Abu valstu pārstāvniecības strādā un kopīgi meklē risinājumus, lai pēc iespējas drīzāk noskaidrotu visus apstākļus un atrastu sievieti, uzsvēra ĀM.

Jau ziņots, ka Skromane uz Indiju bija devusies kopā ar māsu Ilzi, lai ārstētos pēc tradicionālajām ajūrvēdas metodēm. Skromane, kas cieš no smagas depresijas, atstājusi ajūrvēdas centru Pothenkodes ciematā. Kāds autorikšas vadītājs pastāstījis policijai, ka viņš aizvedis Skromani uz netālo Kovalamas kūrortu, taču arī tur policija nav spējusi sievieti atrast.

Keralas štata policijas priekšnieks Loknaths Behera izsludinājis 2000 Indijas rūpiju (25 eiro) atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt atrast pazudušo. Indijas policija pēc palīdzības vērsusies arī pie krasta apsardzes un Zivsaimniecības departamenta, kā arī par pazudušo informējusi lidostas, jūras ostas un robežkontroles iestādes.

Pazudušās māsa Ilze izsludinājusi 100 000 rūpiju (apmēram 1250 eiro) atlīdzību, kā arī izlīmējusi paziņojumus par pazudušo māsu, tomēr pūles līdz šim nav devušas rezultātus.

Abas sievietes ir Latvijas pilsones, kas jau ilgāku laiku dzīvojušas Īrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!