Foto: PantherMedia/Scanpix

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) finanšu līdzekļu ekonomijas nolūkos turpmāk būs jānodrošina maksimāla atteikšanās no papīra dokumentu aprites gan NMPD ietvaros, gan saziņā ar citām veselības jomas iestādēm, aizstājot to ar informācijas apmaiņu starp informācijas sistēmām, - to paredz valdības apstiprinātās izmaiņas Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtībā. Tāpat grozījumi paredz iespēju fiksēt miršanas apliecībā to, vai cilvēks bijis smēķētājs.

Ja pacientam vai citai iestādei tomēr būs nepieciešams dokuments papīra formā, ārstniecības iestāde drīkstēs izdrukāt papīra formā tikai tās attiecīgā medicīniskā dokumenta sadaļas, kuras ir aizpildītas.

Savukārt radioloģiskajās manipulācijās iegūtie attēli turpmāk tiks glabāti 10 gadus, lai novērstu situāciju, ka daļa šo dokumentu tiek iznīcināti, kas neļauj sekot slimības progresam vai pacienta veselības stāvoklim pie noteiktām saslimšanām, savukārt daļa tiek glabāta ilgstoši, kas rada administratīvo slogu un papildu izmaksas.

Atbilstoši Invaliditātes likumam, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, paredzēts ieviest pilnveidotu invaliditātes noteikšanas sistēmu, atbilstoši kurai invaliditāte tiks noteikta, izvērtējot ne tikai personas veselības stāvokli, tai skaitā funkcionālos traucējumus, bet arī personas darbspēju zaudējumu procentos.

Veicot invaliditātes ekspertīzi pēc pilnveidotās sistēmas, papildus medicīniskajiem kritērijiem lielāks uzsvars tiks likts uz sociālo kritēriju - funkcionēšanas jeb pārvietošanās un apmācības spēju, komunikācijas, personas pašaprūpes un integrācijas iespēju sabiedrībā - izvērtēšanu.

Tāpat ar grozījumiem tiks nodrošināts, ka turpmāk apliecībā par nāves cēloni iespējams norādīt miršanas laiku un to, vai cilvēks ir bijis smēķētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!