Foto: Publicitātes foto
Ceturtdienas, 23. oktobra vakarā Latvijas Televīzijas (LTV1) spēles "Es varu būt premjerministrs" trešajā raidījumā skatītāji varēja sekot līdzi sīvajai četru dalībnieku cīņai par premjerministra mēnešalgu. Pēc trīs uzdevumu izpildes žūrija lēma, ka no spēles jāaiziet Alisei Usačovai no Rīgas.

Finālā piedalīsies Edmunds Jurēvics no Tukuma, Armands Astukevičs no Venstpils un Bruno Bahs no Iecavas.

Četrus dalībniekus vērtēja trīs žūrijas locekļi – bijušais premjers Ivars Godmanis, žurnālists Māris Zanders un politoloģe Iveta Kažoka.

Pirmajā spēles uzdevumā dalībniekiem bija jāpamato sava ideja Latvijas attīstībai. Edmunds Jurēvics uzsvēra, ka valstij jāpiešķir nekustamā īpašuma nodokļa atlaides daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri lemtu par labu māju siltināšanai. Savukārt, pārējie dalībnieki akcentēja izglītības nozīmi Latvijas labklājības veicināšanai. Armands Astukevičs rosināja attīstīt debašu kustību Latvijas skolās un augstākajās izglītības iestādēs. Alise Usačova piedāvāja nodrošināt visiem skolēniem karjeras konsultantu pakalpojumus, tādā veidā veicinot piemērotu profesijas izvēli. Savukārt Bruno Bahs – izveidot ekspertu komisiju, kas izstrādātu kritērijus pedagogu darbam un tādējādi uzlabotu izglītības kvalitāti valstī.

Otrajā uzdevumā katrs no nākotnes premjera kandidātiem piedalījās aizraujošā diskusijā ar Latvijas Radio žurnālistu Aidi Tomsonu, atbildot uz tautas sagatavotajiem jautājumiem. Dalībnieki tika galā ar iedzīvotāju jautājumiem par sabiedrības saliedētību un integrācijas problēmām, bet grūtības sagādāja jautājumi, kas saistīti ar sociālām tēmām – pensijām un labklājības līmeni valstī.

Foto: Publicitātes foto

Trešajā uzdevumā premjera krēsla tīkotāji piedalījās debatēs par šobrīd sabiedrībā aktuālām tēmām – partnerattiecību likumu un tautas vēlētu prezidentu.

Raidījuma finālā, kas notiks 30. oktobrī, noskaidrosies spēles uzvarētājs, kurš saņems naudas balvu Ministru prezidenta mēneša algas apmērā, ko nodrošina Biznesa augstskola Turība. Par Latvijas nākotnes premjerministru tiešraidē varēs balsot ikviens Latvijas Televīzijas skatītājs varēs balsot gan interneta, gan telefona balsojumā.

Noslēguma raidījumā savus komentārus par dalībniekiem sniegs spēcīga žūrija – viens no Eiropas Komisijas viceprezidentiem, bijušais premjers Valdis Dombrovskis, uzņēmēja Baiba Rubesa un filozofs Ilmārs Šlāpins.

TV projekta tapšanu atbalsta ES programma "Jaunatne darbībā", Biznesa augstskola "Turība", "Norvik Banka", Konrāda Adenauera fonds, ASV vēstniecība, Nīderlandes vēstniecība un "Triviums apmācība"; informatīvie atbalstītāji ir portāls "Delfi.lv", žurnāls "IR", radio "Pieci.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!