Foto: LETA

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" piektdien izveidots ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska konts "@calovskis", kas jau pēc īsa brīža tika izdzēsts un tad atkal atjaunots, novēroja aģentūra LETA.

Visticamāk, minēto tvitera kontu gan neuztur pats Čalovskis, bet kāds viņa atbalstītājs vai gluži pretēji - nelabvēlis, jo Čalovskis patlaban atrodas apcietinājumā, kur teorētiski nevajadzētu būt pieejamam ne internetam, ne mobilajam tālrunim.

Arī viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš sacīja, ka tvītotājs noteikti nav viņa aizstāvamais. Jautāts, kas tad tviterī varētu uzdoties par "@calovskis", Vārpiņš atbildēja: "Pieļauju, ka pat dienesti, lai "noskaņotu" domu."

Pirms neilga brīža konts "@calovskis" no tvitera tika dzēsts, bet pēc tam atkal parādījās no jauna. Mirkli pirms pirmās pazušanas no sociālā tīkla šis lietotājs bija "piesekojis" aptuveni pustūkstotim kontu, savukārt viņam pašam sekoja vien dažas personas.

Patlaban, kad "@calovskis" atkal parādījies tviterī, viņš no jauna kuplina sekojamo skaitu, kā arī palielinās viņa sekotāju pulks, novēroja aģentūra LETA.

"@calovskis" ar saviem tvītiem pēc būtības aicina neizdot Čalovski ASV, bez tam šis lietotājs ir retvītojis arī dažus Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) vēstījumus saistībā ar Latvijas Valsts policijas (VP) lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu pret Čalovski.

Elksniņš bija vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pret Čalovski sākt kriminālprocesu Latvijā. Prokuratūra šo iesniegumu pārsūtīja VP, kura arī pieņēma lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu pret ASV apsūdzēto Čalovski.

Kā liecina Elksniņa internetā publiskotais VP lēmums, kriminālprocess atteikts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 373.panta 1.punktu un 377.panta 1.daļas 1.punktu, kas nosaka, ka kriminālprocesu nedrīkst sākt, bet jau sāktais process ir jāizbeidz, ja nav noticis noziedzīgs nodarījums.

Iesniegumu rakstījušais deputāts vakar tviterī komentēja policijas lēmumu: "Saskaņā ar Krimināllikumu Čalovskis noziegumu nav izdarījis ne Latvijā, ne arī ārpus tās. Par ko tad būtu jāizdod?".

Kā ziņots, ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami", un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu.

Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," sacīja viens no Čalovska advokātiem Vārpiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!