Foto: www.meteo.lv
Ūdens līmenis Latvijas upēs turpina paaugstināties, tā kā pēdējo divu dienu laikā Kurzemē nokrišņu daudzums pārsniedzis pusi no mēneša normas, tādēļ strauji paaugstinās ūdens līmenis gan Ventas, gan Baltijas jūras un piekrastes mazo upju baseinu upēs, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Diennaktī Daugavā ūdens līmenis pazeminājās par 2-26 cm, atsevišķos posmos neliela paaugstināšanās. Būtiskas ūdens līmeņa izmaiņas nav novērotas Daugavas labā krasta pietekā Indricā un kreisā krasta pietekā Laucesā. Ūdens līmenis pazeminājās Ogrē par 5 cm. Pārējās Daugavas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 1-30 cm. Visstraujāk ūdens līmenis paaugstinājās Pededzē pie Litenes par 30 cm, bet kopš 12. septembra par 188 cm.

Labā krasta pietekā Dubnā ūdens līmenis paaugstinājās par 1-14 cm. Dubnā pie Sīļiem ir applūdušas palienes un zemākās vietas. Dubnas labā krasta pietekā Ošā diennaktī ūdens līmenis paaugstinājās par 14 cm, bet kopš 11. septembra par 168 cm. Dubnas abos krastos ap Kūleniekiem ir applūdušas palienes un zemākās vietas.

Diennakts laikā ūdens līmenis paaugstinājās arī Rēzeknē pie Griškāniem, Aiviekstē pie Lubānas un Aiviekstes HES, Lielajā Juglā pie Zaķiem un Mazajā Juglā pie Stariņiem par 3-26 cm. Aiviekstē kopš 23.-24. augusta lietavām joprojām ir augsts ūdens līmenis un applūdušas palienes.

Ūdens līmenis Gaujā paaugstinājās par 7-23 cm, kopš 11.–13. septembra ūdens līmenis paaugstinājās par 24-69 cm. Gaujas baseina upēs – Tirzā, Palsā un Amatā ūdens līmenis paaugstinājās par 4-20 cm. Vaidavā pie Apes nav novērotas būtiskas ūdens līmeņa izmaiņas.

Salacā un tās pietekās ūdens līmenis paaugstinājās par 1-3 cm, kopš 10. septembra visvairāk ūdens līmenis paaugstinājies Sedā par 17 cm.

Ūdens līmenis paaugstinājās Lielupē par 4-23 cm, bet Misā par 12 cm, Mēmelē par 13 cm, Viesītē par 2 cm, Tērvetē par 2 cm un Bērzē par 13 cm, savukārt pazeminājās Mūsā par 3-6 cm un Svētē par 5 cm

Ventas augštecē neliela ūdens līmeņa pazemināšanās, savukārt posmā Vārdava – Kuldīga ūdens līmenis paaugstinājās par 11-28 cm. Kuldīgā ūdens līmenis kopš 12. septembra paaugstinājies par 52 cm. Ventā pie Vendzavas ūdens līmenis pazeminājās par 27 cm. Ventas labā krasta pietekās Ciecerē un Abavā ūdens līmenis paaugstinājās par 28-49 cm. Abavas kreisā krasta pietekā Imulā ūdens līmenis paaugstinājās 116 cm.

Kurzemes ziemeļu daļas upēs Rojā un Irbē ūdens līmenis straujāk paaugstinājās nekā iepriekšējās diennaktīs par 18-27 cm. Straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās novērota Kurzemes rietumu daļas upēs. Visstraujāk ūdens līmenis paaugstinājās Bārtā par 94 - 119 cm (3. att.), Durbē par 104 cm, Rīvā par 63 cm un Užavā par 40 cm.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis turpinās paaugstināties Latvijas upēs, atsevišķos posmos saglabāsies augsts ūdens līmenis, iespējamas nelielas ūdens līmeņa svārstības. Straujāk ūdens līmenis paaugstināsies Kurzemes piekrastes upēs. Gaidāms, ka upju palienes un zemākas vietas applūdīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!