Foto: AFP/Scanpix

Ugunsdzēsēji šodien Daugavpils novadā no applūdušajām teritorijām evakuējuši divus cilvēkus, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Saistībā ar ilgstošajām lietavām Latgales pusē, kur applūduši vairāki ceļi un teritorijas, ugunsdzēsēji glābēji arī ir devušies palīgā iedzīvotājiem.

Šorīt apsekots Līksnas pagasts, kur applūdušas 20 mājas un cilvēkiem nepieciešama palīdzība. Apsekojot teritoriju, atrasti divi cilvēki, kuri ar laivas palīdzību nogādāti līdz sauszemei. Citi netālu esošie četri cilvēki no evakuācijas atteicās.

Tāpat pie glābējiem vērsās divi cilvēki, kuru kaķi bija palikuši dārza mājā, tāpēc glābēji no dārza mājas evakuēja abus dzīvniekus.

Savukārt Koku ielā Rēzeknē no applūdušas teritorijas izglābts suns.

Ugunsdzēsēji glābēji Latgalē turpina apsekot applūdušās teritorijas un mājas, kas atrodas šajā apkārtnē, lai sekotu līdzi faktiskajam stāvoklim un informētu iedzīvotājus par iespēju evakuēties.

VUGD iesaka iedzīvotājiem klausīties meteorologu brīdinājumus un arī pašiem sekot situācijas attīstībai savu mājokļu tuvumā, ņemt vērā, ka ūdens līmeņa strauja celšanās visbīstamākā ir naktīs, tāpēc, ja nepieciešams - evakuēties līdz tumsas iestāšanai.

Ja ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība vai, kā šajā gadījumā evakuācija, VUGD aicina nekavējoties zvanīt glābējiem pa tālruņa numuru 112.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā beigušās spēcīgās lietavas Latgalē un nokrišņu daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedzis 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas, liecināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nepieredzēti stipri lijis gan Rēzeknes apkaimē, gan plašākā teritorijā Latgalē. Mazāk spēcīgas lietavas skāra arī Sēliju un Vidzemes austrumu daļu.

Ziņas par nozīmīgiem plūdu postījumiem saņemtas no daudziem novadiem Latgalē, kā arī no Alūksnes novada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!