Foto: LETA

Pirmajā dienā no Jūrmalas nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietas Jūrmalā, kurā 18. jūnijā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, izvestas aptuveni 500 tonnas atkritumu, portālu "Delfi" informēja SIA "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Darbu nelegālajā atkritumu uzglabāšanas laukumā Jūrmalā uzsāka pirmdien. Kā uzsver Levics, pirmajā dienā darbi laukumā noritējuši raiti un bez aizķeršanās.

Lai izvestu aptuveni 14 600 tonnu degušo atkritumu no šīs vietas, "Clean R" kravas automašīnas mēneša laikā veiks aptuveni 600 – 700 reisus jeb dienā ap 22 reisiem.

Atkritumu izvešana no Jūrmalas tiks nodrošināta viena mēneša laikā, savukārt to sašķirošana – trīs mēnešu laikā. Šim mērķim uzņēmums nodarbinās sešas smagās automašīnas ar puspiekabēm vai piekabēm, katra sastāva kravnesība ir līdz 24 tonnām.

Lai nodrošinātu atkritumu iekraušanu transportlīdzekļos, "Clean R" plāno izmantot vienu, divus frontālos iekrāvējus.

Saskaņā ar Vides valsts dienesta sniegto informāciju novietnē esošajiem atkritumiem nav precīzi nosakāms sastāvs, tāpēc atkritumu galamērķis tiks noteikts, vizuāli izvērtējot atkritumu sastāvu, skaidroja Levics.

Atkritumi no Jūrmalas tiks nogādāti uz vairākām vietām, tostarp uz SIA "Vides resursu centrs" atkritumu šķirošanas rūpnīcu "Getliņi eko" atkritumu poligona teritorijā.

Daļa atkritumu tiks nogādāta uz atkritumu pagaidu glabāšanas vietu šim mērķim piemērotā vietā SIA "Getliņi eko" atkritumu poligonā. Tur tie tiks uzglabāti līdz tālākai šķirošanai turpat šķirošanas rūpnīcā.

Tāpat daļa atkritumu tiks vesta uz "Clean R" atkritumu šķirošanas centru Spilves ielā Rīgā. Tur tiks nogādāti tie atkritumi, kuru sastāvā ir neizjauktas un neizkusušas ķīpas ar augstu PET, polietilēna plastmasu sastāvu. Šie atkritumi tālāk tiks šķiroti ar rokām un nodoti atbilstošai pārstrādei.

Uzņēmums šobrīd prognozē, ka no izvedamā apjoma jāapglabā kā nederīgi pārstrādei vai reģenerācijai būs mazāk par pusi atkritumu.

"Clean R", kura nosaukums līdz 2014. gada 19. maijam bija SIA "L & T" un vēl pirms tam – "L & T Serviss", 100% pieder SIA "Vides investīcijas", kas savukārt pieder AS "TAK Investīcijas". AS "TAK Investīcijas" 100% pieder Guntaram Kokorevičam, liecina "Lursoft" pieejamā informācija.

Vienlaikus Kokorevičs ir AS "Bioenerģijas risinājumi", AS "Valmieras enerģija", "AS "TAK Investīcijas", SIA "Clean R" padomes priekšsēdētājs, SIA "Liepājas enerģija" padomes loceklis, SIA "Investīciju risinājumi" valdes priekšsēdētājs un SIA "Kapitāla investīcijas" valdes loceklis.

Bez AS "TAK Investīcijas" 100% Kokorevičam pieder arī SIA "Kapitāla investīcijas" un SIA "Investīciju risinājumi".

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, Kokorevičs 2012. gada maijā izpirka ar ekspremjera un uzņēmēja Andra Šķēles biznesu saistīto atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu "Veolia vides serviss" (patlaban "Pilsētvides serviss"), kuru 2014. gada februāra beigās iegādājās atkritumu apsaimniekotāja SIA "Zaļā josta".

Tagad šis uzņēmums pieder SIA "Infico", kas savukārt pieder SIA "Zaļā josta".

SIA "Pilsētvides serviss" vienīgā īpašniece pirms darījuma bija SIA "Bioinvest" (kas tagad pievienota SIA "Clean R", savukārt šī uzņēmuma 90% daļu pastarpināti piederēja Kokorevičam, bet 10% –Šķēles ģimenei ar partneriem.

2014. gada 4. martā Kokorevičs iegādājās arī atlikušos 10% no Šķēles biznesa, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

Kad tika pārdota SIA "Pilsētvides serviss", 2014. gada 3. martā uzņēmums SIA "Bioinvest" iegādājās 100% kapitāla daļu nozares līdera "L & T" no Somijas sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanas un profesionālās tīrīšanas uzņēmuma "Lassila & Tikanoja".

Jau ziņots, ka 18. jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Kopējā plastmasas krāvumu degšanas platība bija 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāri.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēji, bet kopā ar virsniekiem un vadību iesaistīto VUGD pārstāvju skaits sasniedzis 74.

Uzņēmums SIA "Prima M", kurš saimniekoja nelegālās atkritumu izgāztuves vietā, atteicās attīrīt šo teritoriju, jo tam nav nepieciešamās naudas, tādēļ valdība atbalstīja līdz 700 000 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts vides dienestam (VVD) ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai.

Nelegālās atkritumu izgāztuves sakārtošanai VVD bija pieteikušies trīs uzņēmumi - SIA "Clean R", SIA "Ragn-Sells" un SIA "Eco Baltia vide".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!