Foto: Aizsardzības ministrija

Ugunsdzēsējiem ir izdevies ierobežot ugunsgrēku, kas trešdien, 1. augustā, izcēlās Salas novadā netālu no Gargrodes, bet Mazsalacas novada Ramatas pagasta purva ugunsgrēks pagaidām vēl nav ierobežots, piektdien Latvijas Radio teica Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Pēc viņa teiktā, Salas novada Salas pagasta ugunsgrēks, kurā dega purvains mežs, ir ierobežots, notiek tā likvidācijas darbi.

Mazsalacas pusē purva ugunsgrēku nav izdevies ierobežot. Šajā ugunsgrēkā deg tikai purvs, bet mežā liesmu skartā platība ir minimāla – viens hektārs. Tiek darīts viss, lai šo ugunsgrēku ierobežotu.

Jaunķiķis sacīja, ka, strādājot kopā VMD, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem, kā arī zemessargiem piepalīdzot, resursu ugunsgrēku dzēšanai pagaidām pietiek.

Valdgales pagasta ugunsgrēka teritorija katru rītu pa ugunsgrēka perimetru tiek pārbaudīta un gruzdošās vietas tiek likvidētas, sacīja VMD pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, aktīvu ugunsgrēku šobrīd vairāk nav.

Kā ziņots, Mazsalacas novada Ramatas pagasta purva ugunsgrēka platība ceturtdien bija sasniegusi 220 hektārus. Pēc Jaunķiķa teiktā, talkā šī ugunsgrēka dzēšanā Latvijai nāca kolēģi arī no Igaunijas, kas palīdzēja ar specializētām tehnikas vienībām.

Purvs Ramatas pagastā aizdedzies otrdien, 31. jūlijā, vēlu vakarā.

Savukārt ugunsgrēks, kas trešdien, 1. augustā, izcēlās Salas novadā netālu no Gargrodes, ceturtdien bija pārņēmis 20 līdz 30 hektārus.

Operatīvi reaģējot, no uguns Salas novadā, kur izcēlies meža ugunsgrēks, ceturtdien bija izdevies pasargāt kūdras ieguves ražotni.

Gargrodes purvā kūdras ražošanu veic SIA "Gargrode" un, pateicoties paša uzņēmuma pārstāvjiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), VMD darbiniekiem, kā arī zemessargiem un brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem, uguns ražošanas teritorijā nav iekļuvusi.

Valdgales pagastā ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17. jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā. Ugunsgrēka dzēšanā Latvija lūdza Baltkrievijas palīdzību, kas 25. jūlijā nosūtīja helikopteru.

Neskatoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, iepriekš pieļāva VUGD pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!