Foto: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoķirurgi sadarbībā ar Mikroķirurģijas centra mikroķirurgiem 10 stundu garā operācijā kādam pacientam likvidējuši ļoti apjomīgu balsenes un barības vada audzēju, pēc tam rekonstruējot barības vadu. Bez barības vada rekonstrukcijas pacients visticamāk ciestu badu, jo tiktu barots ar speciāli sagatavotu maisījumu caur caurulīti, kas būtu ievadīta kuņģī.

Kā portālu "Delfi" informēja slimnīcas preses pārstāve Dace Kārkliņa, pirms operācijas pacientam bija apgrūtināta elpošana un rīšanas funkcija, savukārt pēc operācijas pacients atkal varēs normāli ēst, elpot un ar palīgierīci runāt.

Pacientam operācijas laikā sākotnēji galvas un kakla ķirurgs-onkologs Juris Tārs izņēma audzēju, bet pēc tam mikroķirurgs Kalvis Pastars ar abdominālo ķirurgu-onkolgu Armandu Sīviņu rekonstruēja barības vadu, izmantojot tievās zarnas fragmentu. Patlaban pacients pēc operācijas atgūstas stacionāra „Latvijas Onkoloģija centrs" Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļā dr. Baibas Pauliņas uzraudzībā, bet tuvāko dienu laikā tālākai aprūpei pacients tiks pārvests uz Galvas un kakla ķirurģijas nodaļu.

Pēc pilnīgas brūču sadzīšanas pacientam būs no jauna jāapgūst tādas iemaņas kā rīšana, elpošana un runāšana.

Tārs akcentē, ka šādas operācijas to sarežģītības dēļ arī pasaulē tiek veiktas reti. Atšķirībā no Latvijas kur pēdējo gadu laikā pacienti pie onkologiem vēršas novēloti un viņu ārstēšana līdz ar to ir komplicēta. Attīstītajās pasaules valstīs pacienti ar onkoloģiskām saslimšanām nepieciešamo terapiju uzsāk agrīnākās stadijās.

Rīgas Austrumu slimnīcā komplicētas operācijas iespējams veikt, pateicoties tam, ka daudzprofilu slimnīcā ir izveidota sekmīga dažādu nozaru speciālistu sadarbība ar mērķi sniegt nepieciešamo palīdzību slimnīcas pacientiem.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā. Tās sastāvā darbojas seši stacionāri: „Gaiļezers", „Latvijas Onkoloģijas centrs", „Linezers", „Biķernieki", „Latvijas Infektoloģijas centrs" un „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs". Šā gada 10 mēnešos slimnīcas stacionāros ārstēti 57 919 pacienti un veiktas 21 183 operācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!