Foto: F64
Starptautiskā ķīmijas gada ietvaros piektdien Zinātnieku naktī vairākas universitātes vērs durvis, aicinot ikvienu interesentu tuvāk iepazīties ar zinātni. Zinātnieku nakts pasākumi "Aizraujošā ķīmija" notiks Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Salaspilī un Valmierā.

Piektdien durvis vērs Latvijas Universitātes (LU) fakultātes, zinātniskie institūti, laboratorijas un Botāniskais dārzs, lai gan maziem, gan lieliem apmeklētājiem daudzveidīgās aktivitātēs atklātu šī gada tēmu "Aizraujošā ķīmija", informēja LU.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitāte (RS) "Zinātnieku nakts" ietvaros visiem apmeklētājiem sagatavojusi aizraujošu programmu, kurā būs dažādi ķīmijas eksperimenti, radošās darbnīcas, ekspertu stāstījumi, viktorīnas un filmas, taču lielais pārsteigums būs RSU iekšpagalmā, kur naktī parādīsies varavīksne.

Visa vakara gaitā interesentiem būs iespēja redzēt un pašiem izmēģināt tādus eksperimentus kā "Ķīmiķa dārzs", "Maģiskā piesta", "Dancojošā ciete", "Iespļauj mēģenē" un citus, taču lielais ķīmijas pārsteigums būs pulksten 21:00, RSU iekšpagalmā, kur naktī parādīsies varavīksne. Kā papildus bonuss visiem viesiem būs "Latvijas sabiedrības antropoloģiskais spogulis" izstāde, kurā varēs aplūkot ne tikai eksponātus, bet arī piedalīties sava ķermeņa mērījumos, tā vienlaicīgi piedaloties antropoloģiskā pētījumā.

Par īstu piedzīvojumu kļūs arī RSU Stomatoloģijas institūta sagatavotās aktivitātes. No pulksten 17:00 līdz pulksten 24:00 ikviens tā apmeklētājs varēs izmēģināt urbt zobus uz specializētām mācību lellēm un uzzināt, no kā īsti tiek veidotas dažādas zobu plombas un kuras no tām ir labākās.

Arī Daugavpils Universitātē pulksten 18:00 notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums, plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un uz brīdi iejusties zinātnieka ikdienā.

"Bez sarežģītām formulām un shēmām Zinātnieku nakts ir vērsta uz to, lai nojauktu iedomāto robežu starp zinātnieku un sabiedrību. Līdz ar to arī Latvijas Universitātē apmeklētājiem Zinātnieku naktī būs iespēja iejusties zinātnieka ādā, lai izpētītu ķīmijas daudzpusīgo raksturu un izpausmes. Tādējādi ikviens varēs ne vien uzzināt, ko un kādā sastāvā mēs ēdam, dzeram, elpojam, bet arī sintezēt savu vielu, uzzināt, vai kartupelis ir elektrods un kādas ir sausā ledus maģiskās īpašības, izpētīt senos kaujas ieročus, uzzināt par alķīmiju, doties ekskursijā pa resno zarnu, izpētīt savas sviestmaizes ķīmiju, redzēt 3D ģeogrāfiju, izmēģināt ģeoloģisko zāģi, baudīt jūtu ķīmiju, iepazīt Latvijas indīgos augus, izzināt purvu noslēpumus un citas lietas un vielas," stāsta Latvijas Universitātes projektu vadītāja Ligita Liepiņa, aicinot katru pašu izveidot sev saistošāko Zinātnieku nakts maršrutu.

Daļa pasākumu, kas plānoti Rīgā, notiks Eiropas Savienības mājā Aspazijas bulvārī 28, kur visas dienas garumā būs atvērtas darbnīcas un neparastā un interesantā gaismā atklāsies dažāda veida zinātnes. Apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties valodu un dažādās radošajās darbnīcās, zibensturnīrā par Eiropas Savienību, piedalīties Zinātnes kafejnīcā ar Juri Šteinbergu, kā arī vizināties ar Latvijas Universitātes Cietvielu un Fizikas institūtā radīto ūdeņraža auto.

No 15:00 līdz 17:00 Eiropas Savienības mājā UNESCO Asociētās skolas – Rīgas Dabaszinību skolas eksperti pierādīs, ka ūdens liešana nebūt nav garlaicīga, demonstrējot dažādus eksperimentus ar ikvienam zināmo ķīmisko vielu ūdeni. Apmeklētājiem būs iespēja pētīt ūdens īpašības, modelēt gruntsūdens piesārņojuma rašanos un, ja līdzi būs paņemts savs ūdens paraugs, noteikt dažādu jonu klātbūtni tajā. Arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāvji eksperimentēs kopā ar Rīgas Dabaszinību skolu un informēs interesentus par Starptutisko ķīmijas gadu un ķīmijas kā zinātnes nozīmību mūsdienu pasaulē.

Latvijas Universitātē Zinātnieku nakti aizsāks "Zinātnes kafejnīca" ar tēmu "Ķīmija un zinātnieks cauri gadsimtiem", turpretī foajē būs skatāma izstāde "Antinobela prēmija: 20 gadu smiekli" par Antinobela eksperimentiem pasaulē.

Līdz pat pusnaktij Latvijas Universitāte aicina apmeklēt Zinātnieku nakts aktivitātes gan Rīgas centrā, gan tās mikrorajonos Latvijas Universitātes Ķīmijas, Vēstures un Filozofijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu, Bioloģijas, Humanitāro zinātņu, Ekonomikas un vadības fakultātēs, Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas, Cietvielu fizikas, Atomfizikas un spektroskopijas, Ķīmiskās fizikas institūtos un laboratorijās, kā arī Botāniskajā dārzā un Latvijas Universitātes radio NABA klubā NABAKLAB.

Visos LU Zinātnieku nakts pasākumos ieeja bez maksas.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts pasākums, kas Eiropā notiek jau septīto gadu pēc kārtas. Šī gada 23. septembrī Zinātnieku nakts vienlaicīgi notiks 32 Eiropas valstīs un 320 pilsētās.

Zinātnieku nakts 2011 programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!