Foto: LETA
Pēc pirmdienas lietavām teju visās Latvijas upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, vietām ūdens kāpj strauji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Piemēram, Vaidavā pie Apes ūdens līmenis kopš pirmdienas cēlies par 1,2 metriem un turpina strauji paaugstināties. Arī Tirzā pie Lejasciema ūdens kāpis vairāk nekā par metru, Ogrē pie Ogresgala - par nepilnu metru. Ūdens līmenis paaugstinās visās Vidzemes upēs, tas jau pakāpies augstāk nekā pēc lietavām augustā un septembra sākumā, vietām pārsniegta arī šā gada pavasara palu maksimālā atzīme.

Rēzeknes un Ošas upē ūdens līmenis nav un, visticamāk, arī nebūs tik augsts kā augusta beigās. Savukārt Dubnā pie Višķiem, Daugavpils novadā, ūdens līmenis jau pakāpies pāris centimetrus virs augusta beigās sasniegtās atzīmes, Dubnas lejtecē tas ir nedaudz zemāks, bet atkal applūdušas palienes.

Turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās Aiviekstē, aizvien vairāk applūst palienes. Pie Lubānas ūdens līmenis vairs tikai par nepilnu metru atpaliek no 2013.gada lielo palu maksimuma.

Daugavā ūdens līmenis paaugstinās lēnām, situācija ir mierīga. Gaujā ūdens līmenis joprojām paaugstinās, gaidāms straujāks kāpums. Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis patlaban ir 1,6 metrus augstāks nekā pirms mēneša, pie Siguldas tas kopumā cēlies par nepilniem diviem metriem.

Ūdens līmenis kāpj arī Lielupē un tās pietekās, kā arī Ventā un tās pietekās. Ventas augštecē ūdens līmenis kopš svētdienas cēlies par 1,7 metriem. Abavas pietekā Imulā pie Pilskalniem ūdens līmenis pagājušajā nedēļā kāpa par 1,4 metriem, pēc tam pazeminājās par 1,1 metru, pēdējā diennaktī tas atkal kāpis par vairāk nekā metru.

Ūdens līmeņa paaugstināšanās atsākusies Bārtā, nedēļas laikā pie Dūkupjiem ūdens kāpis par 2,4 metriem.

Hidrologi brīdina, ka otrdien ūdens līmenis turpinās paaugstināties Vidzemes, Latgales un Zemgales upēs, kā arī Kurzemes dienvidu daļas upēs un Ventā. Daudzviet teritorijas applūdīs arī ārpus palienēm, iespējami ceļu izskalojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!