Foto: Shutterstock
Spriedums, kurš ir stājies spēkā, ir izpildāms un tam ir likuma spēks, kas nozīmē, ka šāds spriedums ir saistošs un pret to ir jāizturas ar tādu pašu cieņu, kā pret likumu, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas tiesnešu biedrībā, komentējot Rīgas mēra Nila Ušakova (S) izteikumus.

Ušakovs norādījis, ka tiesu lēmumi, ar kuriem atstāts spēkā Valsts valodas centra (VVC) noteiktais 140 eiro naudas sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos svešvalodās – krievu un angļu valodā, ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti.

Tiesnešu biedrībā norāda, ka Ušakova paziņojums nav saprotams, jo "tas nav balstīts uz juridiskiem faktiem".

"Diemžēl augstu valsts amatpersonu nepamatoti kritiska izteikšanās par tiesnešiem un tiesu varu kopuma nav retums," atzīst Latvijas tiesnešu biedrības prezidents Juris Siliņš.

Latvijas tiesnešu biedrība pauž viedokli, ka katram ir tiesības uz konstruktīvu kritiku, taču, ja tā izskan no augstu amatpersonu puses, tā nedrīkst būt neargumentēta. "Publiski paziņojumi no augstu amatpersonu puses, bez pamata apšaubot likumā noteiktajā kārtībā iecelta tiesneša kompetenci ir nepieņemami un liecina par attiecīgās amatpersonas vājo izpratni par tiesu varu, un tās lomu demokrātiskā sabiedrībā. Šādi izteikumi tiesiskā valstī nav pieļaujami un var tikt uztverti kā centieni ietekmēt tiesu," teikts paziņojumā.

"Neviens nav tiesīgs izdarīt tiešu vai netiešu ietekmi uz tiesnešu darbu un lietā iesaistītie tiesneši ir neatkarīgi, un pakļauti tikai likumam," uzsver biedrībā.

Jau vēstīts, ka ir stājies spēkā Ušakovam piemērotais sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos. Ušakovs Rīgas apgabaltiesā pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu nemainīt VVC direktora lēmumu. Apgabaltiesa 13. martā atteicās ierosināt apelācijas tiesvedību un pārskatīt pirmās instances spriedumu.

"Agrāk es atturējos un nekomentēju Latvijas tiesu lēmumus. Taču šajā situācijā abu instanču lēmumi ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti. Tiesnešiem, kas pieņēma šādu lēmumu, nav vietas tiesu sistēmā. Tieši šādu tiesnešu dēļ Latvijas sabiedrība sen pārstāja ticēt tiesu varas godīgumam un taisnīgai attieksmei," tīklā "Facebook" raksta Ušakovs, norādot, ka par abu lēmumu kvalitāti šobrīd tiek gatavota sūdzība Tieslietu padomei, kā arī juristi jau sākuši gatavot pieteikumu Satversmes tiesā un dokumentus Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!