Foto: DELFI
Kultūra var būt labs stimuls ekonomiskajai aktivitātei, tādēļ Rīgai 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ir laba iespēja veicināt tautsaimniecības atveseļošanos gan galvaspilsētā, gan visā valstī, piektdien atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Foto galerija

Ušakovs kopā ar Siguldas domes priekšsēdētāju Uģi Mitrēvicu piektdien apmeklēja Zviedrijas pilsētu Ūmeo - Rīgas partnerpilsētu 2014.gada kultūras galvaspilsētas statusā. Sigulda 2014.gadā ir Rīgas kā kultūras galvaspilsētas partnerpilsēta Latvijā.

Vizītes laikā Ušakovs un Mitrēvics tikās ar Ūmeo pilsētas galvu Mariju Luīzi Rēnmarku, lai pārrunātu jautājumus par visu trīs pilsētu sadarbību 2014.gada pasākumos un to sagatavošanā.

Rēnmarka preses konferencē atzina, ka Ūmeo ir bijusi viena no labākajām ekonomiskajām izaugsmēm Zviedrijā, un liela daļa nopelnu esot tieši kultūrai.

Tāpat Rēnmarka uzsvēra, ka abu pilsētu sadarbība dos augļus gan kultūras jomā, gan ekonomikā.

Mitrevics preses konferencē atzīmēja, ka Rīga un Ūmeo ir spēcīgas kultūras jomā, bet Sigulda varēšot ciemiņiem piedāvāt arī kaut ko ekstrēmāku - bobsleja trasi, "Aerodiumu" un citas aktivitātes.

Ušakovs pauda uzskatu, ka "kultūrai ir nozīmīga loma pilsētas attīstībā un iedzīvotāju labklājībā, un, kā rāda citu valstu piemērs, kas īpaši svarīgi ir šodien, - kultūra var būt arī stimuls ekonomiskajai aktivitātei".

Pilsētu vadītāji kopīgi apmeklēja Ūmeo brīvdabas muzeju, kur izmantoja iespēju nogaršot ziemeļbrieža gaļas izstrādājumus un sāmu gaumē ceptu maizi, kā arī iepazinās ar citām kultūras dzīves aktualitātēm pilsētas muzejā.

Ušakovs, Mitrevics un pārējā delegācija devās uz Ūmeo ar aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnu. Dodoties vizītē uz Ūmeo, "airBaltic" atkāja tiešo avioreisu satiksmi uz Rīgas 2014.gada partnerpilsētu.

"airBaltic" komercdirektors Tero Taskila uzskata, ka "airBaltic" ieies vēsturē kā pirmā aviokompānija, kas savienos 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas - Ūmeo un Rīgu.

Līdzīgu soli kompānija esot spērusi jau pagājušā gada nogalē, savienojot 2011.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Tallinu un Turku.

Oficiāli Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu apstiprinās 11.maijā Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padome Briselē. Kopš Eiropas Savienības paplašināšanās šis gods tiek piešķirts divām pilsētām, katrai no citas valsts. 2014.gadā tā būs Rīga un Ūmeo pilsēta Zviedrijā. Līdzšinējā Eiropas kultūras galvaspilsētu pieredze 25 gadu garumā rādot, ka pilsētās, kuras nes šādu titulu, līdztekus augstvērtīgām kultūras norisēm strauji palielinās arī ekonomiskā aktivitāte, īpaši radošo industriju un pakalpojumu jomās, kā arī tūristu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!