Foto: LETA

"Kad toreiz tikāmies ar [mēru Nilu] Ušakovu, es viņam jautāju – cik maksā autobuss? Viņš kādu laiku minstinājās, bet tad atzinās – 200 000 latu. Sanāk, ka mana bērna dzīvi novērtēja 10 reizes zemāk," Latvijas Televīzijas raidījumam "de fakto" saka pirms četriem gadiem Baložos "Rīgas Satiksmes" (RS) autobusa šofera izraisītā avārijā bojā gājušās 12.klases skolnieces Janas māte Diāna Zvezdina.

Viņas meita, kā arī otra 12.klases skolniece Olga gāja bojā, kad, pabeigušas gatavošanos matemātikas olimpiādei, izgāja pastaigāties, bet no pastaigas izlēmušas mājup atgriezties ar RS autobusu. Pagriezienā vadītājs zaudēja kontroli pār autobusu un tas apgāzās grāvī. Arī autobusa vadītājs gāja bojā. RS šofera asinīs tika konstatēts alkohols, atgādina raidījums.

Janas mātei Diānai Zvezdinai ir sajūta, ka neviens tā īsti arī neesot atvainojies, bet Olgas mamma Vera Kravčenko atzīst, ka kopš tra''giskās dienas ne par ko citu vairs nespēj domāt.

Janas un Olgas ģimenēm tikusi piedāvāta 25 000 latu kompensācija. Olgas vecāki no tās atteikušies, bet Janas ģimene naudu pieņēmusi, gan brīdinot, ka prasīs lielāku summu.

Šobrīd abu meiteņu vecāki joprojām tiesā mēģina pierādīt, ka par traģēdiju atbildība ir jāuzņemas pašvaldības uzņēmumam. Taču RS tam nepiekrīt, ziņo "de facto". "Jums jārunā ar uzņēmuma pārstāvjiem," par RS rīcību saka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Taču RS komentēt tiesas procesu atsakās.

Rīgas apgabaltiesa lēma par labu abām ģimenēm, kā arī nosprieda, ka vaina par notikušo jāuzņemas RS. Toties tiesas piespriestas kompensācijas summas vecākiem likās smieklīgas. Janas vecākiem piedāvāja 15 000 papildus iepriekš izmaksātajai kompensācijai. Olgas lietā tiesnesis uzskatīja, ka skolnieces dzīve ir 40 000 latu vērta. Gan Olgas, gan Janas vecāki  pārsūdzēja spriedumus Augstākajā tiesā. Vera skaidro, ka naudu viņa ziedotu labdarībai, bet panākt grib tikai taisnīgumu.

Apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja ne tikai cietušās ģimenes, bet arī RS. Abās lietās uzņēmuma argumentācija ir līdzīga - RS nav jāatbild par to, ka darbinieks, braucot dzērumā, pārkāpa iekšējos noteikumus un arī likumu.

Uzņēmuma vadītājs Leons Bemhens
LTV
atteica interviju, jo šonedēļ esot komandējumā, bet RS preses sekretārs Viktors Zaķis pauda oficiālo nostāju - tā paliek nemainīga visus četrus gadus kopš traģēdijas: "Nevaram izstāvēt katram blakus. Jau pirms negadījuma katram šoferim bija obligāta veselības pārbaude un uzsākot maiņu pārbaude uz alkoholu."

Augstākā tiesa savā spriedumā norādījusi, ka autopārvadātājs ir atbildīgs par zaudējumiem, ja pasažieris gājis bojā. Gan ģimenes, gan RS jau iesnieguši kasācijas sūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!