Foto: LETA

Piektdien Maskavā, Kristus Glābēja katedrālē, saņemto Starptautiskā Sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda (SSPTVF) prēmiju par kristietības principu stiprināšanu sabiedrībā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) apņēmies ziedot Svētā Nikolaja kapelas atjaunošanai, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

No Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila rokām saņemtā prēmija - 10 000 ASV dolāru (8786 eiro) - būšot pirmais ziedojums, lai atjaunotu Svētā Nikolaja kapelu, kas atradās Spīķeru kvartāla tuvumā un tika nojaukta 1959.gadā.

Kā skaidro domē, Tihvinas jeb Nikolaja kapela tika uzcelta Spīķeru kvartālā 1884.gadā. Sākumā te glabājās Svētā Nikolaja ikona. Kapela šajā vietā tika uzcelta, jo Spīķeros savu preci glabāja daudzi Rīgas krievu tirgoņi un Svētais Nikolajs ir tirgoņu un jūrasbraucēju aizbildnis. Vēlāk te atradās arī Tihvinas Dievmātes ikona.

Kapelu nojauca 1959.gadā, bet Dievmātes ikonu izmeta uz ielas, kur tā atradās vairākas dienas, līdz to nogādāja vienā no Rīgas pareizticīgo dievnamiem, "kur tā gaida, lai atgrieztos savā vietā", norādīja domē. "Meklēšu domubiedrus, lai atjaunotu šo kapelu Spīķeros," sacīja Ušakovs.

Kā ziņots, svinīgajā ceremonijā Maskavā apbalvots arī Antiohijas un visu Austrumu patriarhs Jānis X un Pareizticīgās Palestīnas biedrības priekšsēdētājs Sergejs Stepašins. Kā informēja domē, Antiohijas un visu Austrumu patriarhs Jānis X pazīstams kā konsekvents Sīrijas kristīgo iedzīvotāju tiesību aizstāvis, kuru vajā islāma fundamentālisti. 2013.gada aprīlī viņa brāli - Antiohijas Pareizticīgās baznīcas metropolītu Pāvelu - sagūstīja kā ķīlnieku, un viņš vēl līdz šim brīdim nav atbrīvots.

Stepašinam SSPTVF prēmija piešķirta par darbību Imperatora Pareizticīgās Palestīnas biedrības priekšsēdētāja amatā. Tā esot Krievijā senākā zinātniskā un humānā organizācija, kas darbojas jau vairāk nekā 130 gadus un pēdējos vairākus desmitus no tiem Tuvajos Austrumos. Sevišķu uzmanību IPPB velta Tuvo Austrumu reģiona karsto punktu mierīgo iedzīvotāju, kas ikdienā cieš no vardarbības un tiek vajāti, atbalstam un palīdzībai. Tikai 2014.gadā vien organizācija ir savākusi un nosūtījusi uz Sīriju vairāk nekā desmit humānās palīdzības kravu.

Starptautiskais Sabiedriskais pareizticīgo tautu vienotības fonds tika izveidots 1995.gadā pēc Maskavas un visas Krievzemes patriarha Aleksija II iniciatīvas. Fonds ir izveidots, lai stiprinātu pareizticīgo tautu garīgu saliedētību un aktivizētu pareizticīgo kultūru un savstarpējo sadarbību.

SSPTVF prēmija dibināta 2001.gadā un ik gadu tiek piešķirta politiķiem, reliģiskajiem un sabiedriskajiem darbiniekiem, valstu, valdību un parlamentu vadītājiem, dažādu pasaules valstu pareizticīgo baznīcu pārstāvjiem, labdarības organizācijām par lielu ieguldījumu pareizticīgo tautu garīgās un kultūras vienotības veidošanā, kā arī par valstu ekonomisko un politisko savstarpējo sakaru un kristietības principu stiprināšanu sabiedrībā.

Komandējuma izmaksas būšot zināmas pēc komandējuma - atbilstoši norēķinam par līdzekļu izlietojumu. Tās tiks segtas no pašvaldības līdzekļiem, informēja domē.

Detalizētāku skaidrojumu par Ušakova darbībām "kristietības principu stiprināšanai sabiedrībā", ar ko mērs izpelnījies apbalvojumu, domē nevarēja sniegt, norādot, ka tas jautājams apbalvojuma piešķīrējiem.

Kā ziņots, Ušakovs kā Rīgas domes priekšsēdētājs vakar Maskavā ticies ar Krievijas Valsts domes priekšsēdētāju Sergeju Nariškinu, apstiprināja Ušakovs.

"Krīze attiecībās starp Eiropas Savienību un Krieviju kādreiz beigsies, un neatkarīgi no krīzēm mums visiem ir nepieciešamas labas attiecības starp Latviju un Krieviju," sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka abiem bijusi ļoti produktīva saruna. Ušakovs piebilda, ka ar Nariškinu labas attiecības viņam izveidojušās jau tad, kad, būdams Saeimas deputāts, viņš vadījis Latvijas-Krievijas parlamentu sadarbības grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!