Foto: DELFI
"Saskaņas centrs" (SC) atbalsta Zatlera Reformu partijas (ZRP) ideju, ka valstī nepieciešamaas reformas, tomēr SC līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs trešdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze", runājot par iespējamo abu partiju sadarbību, norāda, ka "mēs vēl neredzam (eksprezidenta Valda) Zatlera komandu, jo mums tomēr vajadzētu saprast, ko viņš virzīs par ministriem," un nosauc savu draugu un ZRP ekonomikas programmas līdzautoru Vjačeslavu Dombrovski par "traku liberāli".

Ušakovs uzskata, ka arī pašam Zatleram būtu jādefinē sava nākamā vieta Latvijas politikā, pasakot, vai viņš pretendē uz premjera vai kādu citu amatu. "Runājot par programmatiskiem jautājumiem, zinu vien to, ka ZRP internetā publicējusi desmit punktus. Zinu arī, ka mans labākais draugs Vjačeslavs Dombrovskis raksta ZRP ekonomikas programmu," klāsta viens no SC premjera amata kandidātiem.

Tomēr viņš norāda, ka "Vjačeslavs Dombrovskis ir pilnīgi traks liberālis, un es nezinu, cik tas ir labi Latvijai pašreizējā situācijā". Tāpēc Ušakovs uzskata, ka "no Zatlera kunga mums vajadzētu sagaidīt skaidru piedāvājumu, lai saprastu, kas būs tālāk".

Ušakovs intervijā atkal uzsvēra, ka SC pēc vēlēšanām būs atvērti sarunām ar visiem spēkiem, kam provizoriski ir iespēja tikt jaunajā Saeimā, tas ir, ar Zaļo un zemnieku savienību, "Vienotību" un ZRP, kā arī atzina, ka "acīmredzami sadarbības problēmas" būs ar Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK.

"Pērn vēlēšanās mums neizdevās izcīnīt pirmo vietu, tāpēc "Vienotība" ieguva tiesības veidot valdību, kas pēc būtības ir godīgi. Tagad cīnīsimies par to, lai šogad vēlēšanās mēs dabūtu pirmo vietu, iegūstot tiesības pašiem veidot valdību," stāsta Ušakovs.

Ušakovs arī norādīja, ka to, vai būs iespējama tikai divu vai tomēr trīs partiju koalīcija, rādīs vēlēšanu rezultāti, un "prognozes šajā situācijā ir tikai zīlēšana". Tomēr Ušakovs pauda cerību, ka SC saņemšot "par kādiem diviem trim mandātiem vairāk" nekā 10. Saeimā, kad apvienība ieguva 29 deputātu vietas. "Pieņemu, ka padsmit mandātus saņems visi pārējie – gan Zatlera partija un "Vienotība", gan ZZS un Nacionālā apvienība," tomēr prognozē Ušakovs.

Kā vēstīts, iepriekš Ušakovs un SC Saeimas fraikcijas vadītājs Jānis Urbanovičs vairākkārt sacījuši, ka SC rosinās trīs gadu moratoriju par nacionālajiem un vēstures jautājumiem, lai šajā laikā varētu pievērsties tikai ekonomikai un sociālajām problēmām. Pēc SC domām, problemātiskie nacionālo minoritāšu jautājumi ir lielais nepilsoņu skaits, krievu valodas lietojums un nepietiekamā minoritāšu pārstāvniecība valsts pārvaldē. Tomēr SC ir gatava šos jautājumus 11.Saeimas darbības laikā neaktualizēt, lai gan šādi riskē zaudēt daļas vēlētāju atbalstu.

Tāpēc SC pēc vēlēšanām būs gatava runāt ar visiem politiskajiem spēkiem, lai gan problemātiskas sarunas varētu būt ar radikālāk noskaņotajiem spēkiem – gan labējiem, gan kreisajiem, iepriekš klāstījis Ušakovs.

Tikmēr "Vienotības" pārstāvis Edgars Jaunups intervijā paudis viedokli, ka ideāla koalīcija pēc rudenī gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām būtu "Vienotība" kopā ar ZRP, bet otra labākā, ja pirmais variants nebūtu iespējams, būtu piepulcināt šiem politiskajiem spēkiem arī SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!