Foto: LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) nolēmis vērsties Satversmes tiesā saistībā ar viņam nelabvēlīgo Rīgas apgabaltiesas spriedumu par aģitācijas likuma pārkāpšanu, iesniegumā norādot, ka tiesa ir ierobežojusi viņa vārda brīvību.

Ušakovs skaidroja, ka viņa galvenais mērķis šajā situācijā ir "sakārtot tiesisko vidi", lai nākotnē novērstu līdzīgus sodāmības gadījumus un precizētu, kādas personas darbības un kādos plašsaziņas līdzekļos var tikt uzskatītas par aģitācijas likuma pārkāpumu. To viņš vēlas izdarīt līdz 2017.gada pašvaldību vēlēšanām.

"Pašlaik sanāk, ka ļoti daudzi bez manis ir pārkāpuši aģitācijas likumu," sacīja Rīgas mērs. Viņš uzsvēra, ka viņa mērķis šajā situācijā nav piedzīt kaitējuma atlīdzību no valsts.

Kā ziņots, Ušakovs apņēmies samaksāt 50 eiro naudas sodu, ko viņam piespriedusi tiesa par aģitācijas likuma pārkāpšanu, taču vienlaikus viņš norādīja, ka vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo notikušais esot klajš piemērs vārda brīvības ierobežošanai. Kā toreiz pauda Ušakovs, sociālo tīklu lietotājiem nedrīkst ierobežot tiesības paust savu viedokli, arī vēlēšanu dienā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa aprīlī noraidīja Ušakova apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu, ar kuru viņam piemērots 50 eiro naudas sods saistībā ar aģitācijas noteikumu pārkāpumu. Spriedums vairs nav pārsūdzams, norādīja tiesā.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 5.janvārī Ušakovam piemēroja 50 eiro naudas sodu. Ušakovs iepriekš norādīja, ka pēc būtības šī ir bezprecedenta lieta, jo viņš tiek saukts pie atbildības par to, ka savā privātajā sociālo tīklu kontā paudis aicinājumu balsot par sev tīkamu un sevis pārstāvētu politisko spēku, piebilstot, ka gadījumā, ja tiesa pieņems viņam nelabvēlīgu nolēmumu, būtībā tas ietekmēs tūkstošiem cilvēku, kas savos profilos pauda savu viedokli un, iespējams, aicināja balsot.

Valsts policija (VP) iepriekš noformēja administratīvā pārkāpuma protokolus Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu. Straujumai tiesa noteica 50 eiro naudas sodu.

Ušakovam protokols noformēts, jo dienu pirms vēlēšanām viņš, pēc policijas domām, sociālajos tīklos ievietojis informāciju ar aicinājumu balsot par 11.sarakstu - partiju "Saskaņa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!