Foto: LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, kas bija Jāņa Dzanuškāna advokātu biroja izstrādātā pētījuma pasūtītājs, ir apmierināts ar tā kvalitāti, līdz ar to neesot pamata izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību, šo pētījumu saņemot attiecīgajā kvalitātē, sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

"Departaments izvirzīja prasības pētījuma izstrādei, institūcija to ir pieņēmusi un apliecinājusi, ka pētījums darbā nepieciešams," skaidroja Ušakovs. Jautāts, vai viņu nemulsina publiski izskanējusī informācija, ka pētījums tapis no tīmeklī brīvi pieejamiem tekstiem, mērs atkārtoti uzsvēra, ka departamentu darba kvalitāte apmierina. "Pētījums veikts atbilstoši tam, ko pasūtīja," sacīja domes priekšsēdētājs, uzsverot, ka ar neskaidriem jautājumiem var vērsties pie departamenta pārstāvjiem.

Ušakovs arī apliecināja, ka esošajā situācijā Dzanuškāns lēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro tikai un vienīgi, "lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem".

Attiecīgi paskaidrojumi no Rīgas domes tiks nosūtīti arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), sacīja Ušakovs.

Kā ziņots, Latvijas Radio 3.februārī vēstīja, ka, izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, juridiskos pakalpojumus drīkst pirkt bez atklāta iepirkuma un Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu domes priekšsēdētāja Ušakova padomniekam Dzanuškānam, kura advokātu birojam rudenī bez konkursa uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt nespējot.

4.februārī Rīgas pašvaldības datubāzē "www.sus.lv" minētais pētījums tomēr tika publicēts. Pēc tam laikraksts "Diena" atklāja, ka pētījums ir veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus. Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts ir tikai pāris teikumu - viss pārējais aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību "Delna" 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts, vēstīja "Diena".

Savukārt pēc tikšanās ar Ušakovu Dzanškāns nolēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro. Tas tikšot darīts, lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem. Pašvaldība varēs izmantot šo pētījumu darba vajadzībām, kam tas ticis pasūtīts.

Lai arī Dzanuškāns atmaksās par pētījuma veikšanu piešķirto naudu, VARAM tāpat lūgs paskaidrojumus no domes vadības. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) 16.februārī Rīgas mēram nosūtījis lūgumu skaidrot radušos situāciju saistībā ar pētījumu un iesaistīto personu atbildību. Ušakovam atbilde ir jāsniedz 20 dienu laikā.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par Rīgas domes pētījumu, kas organizēts, nerīkojot atklātu konkursu, pastāstīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!