Foto: LETA
Piektdienas vakarā 'Rīgas konferences' dalībniekiem rīkotajā pieņemšanā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzrunā angļu valodā minējis frāzi "pēc 50 padomju okupācijas gadiem", aģentūrai LETA apstiprināja vairāki konferences dalībnieki.

10.Saeimas deputāts un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis (V) teica, ka šo frāzi Ušakovs īsajā uzrunā pateicis bez īpaša konteksta. "Viņam blakus sēdēja ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere," sacīja Lieģis, kurš uzskata, ka tas tika pateikts tādēļ, ka šajā pieņemšanā nebija Ušakova elektorāta, jo uz pieņemšanu bija aicināts ārvalstu diplomātiskais korpuss Rīgā, kas, izdzirdot šos vārdus, sāka izteikt komentārus.

"Pie mana galdiņa sēdēja Kanādas vēstnieks un Izraēlas pilnvarotais lietvedis, kuri uzreiz šo frāzi piefiksēja un domāja, ko tas nozīmē. Vai tas ir veids, kā mēģināt nākt pretī gadījumā, ja partiju apvienība "Saskaņas centrs" nokļūst koalīcijas valdībā? Tā būtu mana interpretācija par notikušo," sacīja Lieģis.

Ušakovs aģentūrai LETA uzsvēra, ka "Saskaņas centrs" nekad nav izmantojis vēsturiskus jautājumus par to, kas noticis 1940.gadā, lai ietekmētu šīs dienas politisko situāciju. SC nostāja ir skaidra - Latvijā nav okupantu, un mēs negrasāmies celt prasības ne pret vienu valsti.

Uz jautājumu, vai ar šo frāzi SC sper soli tuvāk iespējamai koalīcijai pēc Saeimas vēlēšanām, Ušakovs atkārtoti uzsvēra, ka SC neizmanto vēstures notikumus, lai ietekmētu šodienas politiskos notikumus.

Vairākas partijas pirms vēlēšanām norādījušas, ka okupācijas fakta atzīšana ir obligāts nosacījums, lai iesaistītos valdības koalīcijā.

Vairāki politiķi neoficiāli aģentūrai LETA atzina, ka SC okupācijas jautājumā varētu ieņemt šādu pozīciju: okupācija bija, bet okupantu Latvijā vairs nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!