Foto: LETA
11.Saeimas vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusī, bet pašlaik opozīcijā izstumtā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) neplāno radiklaizēties un sola visiem spēkiem cīnīties pret etnisko spriedzi, bet topošo "reformu un tiesiskuma koalīcijas" valdību sola neatbalstīt, intervijā "Latvijas Avīzei" klāstījis SC vadītājs Nils Ušakovs.

Viņš klāstījis, ka pēc koalīcijas veidotāju lēmuma atstāt SC opozīcijā apvienība mēģina cilvēkus nomierināt. Ušakovs norādījis, ka SC atbalstītāji ir ļoti neapmierināti ar to, kā notiek valdības veidošana, cilvēki neizprot, kāpēc partija, kas vēlēšanās ieguva pirmo vietu, nepiedalās eventuālās valdības veidošanā.  

"Mēs no paša sākuma runājām par to, ka ir jābūt koalīcijai no trim lielākajiem politiskajiem spēkiem - "SC", Zatlera Reformu partijas (ZRP) un "Vienotības". Tomēr uzvarēja "Vienotība" ar savu milzīgo intrigu pieredzi," paudis SC līderis. Viņaprāt, "Vienotība" piespieda ZRP mainīt viedokli par SC aicināšanu koalīcijā un veidot valdību pēc "Vienotības" nosacījumiem, kā arī piemānīja arī Nacionālo apvienību. "Visu laiku šķita, ka šajā apvienībā dominē ideoloģiski pārliecināti jaunieši, kas nav vis karjeras nacionālisti, bet cilvēki, kas darbojas pēc savas pārliecības. Tagad rādās, ka uzvarēja tomēr karjeras nacionālisti, jo koalīcijas deklarācijā vairs nav ne vārda par to, ka valsts skolām ir jāstrādā tikai valsts valodā, ir apņemšanās ministriem nepiedalīties 16. marta pasākumos un citas lietas. "Vienotība" ar intrigām uzvarēja, sastādot šo valdību, bet zaudētājs ir valsts," paudis Ušakovs.  

Viņš arī noliedzis, ka topošajā "reformu un tiesiskuma koalīcijā" ZRP būtu "Saskaņas centra" interešu aizstāvis - Trojas zirgs. "Tur pat ponijs nesanāk. Atliks ["Vienotības" līderei Solvitai] Āboltiņai pacelt balsi, un visa Zatlera partija atkal nobīsies. Kādi gan viņi situācijas kontrolētāji?" norādījis Ušakovs. 

Viņš arī noliedzis, ka par spīti 31 Saeimas deputāta mandātam SC paliek zaudētāji. "Zaudētāji mēs nebūsim. Tā būtu, ja mēs atmestu ar roku un pateiktu: viss - čau, Rasma. Bet to mēs nedarīsim. Mēs pārgrupēsimies, turpināsim tikpat aktīvi strādāt pašvaldībās," solījis Ušakovs. 
 
Viņš arī klāstījis, ka daudzi nelabvēļi no "Saskaņas centra" gaida, ka apvienība radikalizēsies, mēģināsim saasināt etnisko konfrontāciju, bet  tā nebūs. SCA rī neatbalstīs protesta akcijas, lai gan ļoti daudzi SC atbalstītāji ir vīlušies situācijā, kad viņu atbalstītā partija netiek iesaistīta valdības koalīcijā. "Visi mēģinās uz šīs situācijas rēķina sev kaut ko nopelnīt. Bet mums ir saistības gan pret krieviski runājošajiem pilsoņiem, kuru absolūtais vairākums balsoja par mums, gan tikpat lielas saistības pret to trešo daļu latviešu vēlētāju. Līdz ar to mēs stāvēsim un kritīsim par to, lai etnisko spriedzi nepieļautu. Mēs sargāsim etnisko mieru," solījis SC līderis, norādot, ka apvienība nevēlas etnisko spriedzi un "visiem iespējamiem veidiem cīnīsimies, lai to nepieļautu". 

Taču SC neatbalstīs topošo valdību, jo uzskata, ka šādas valdības izveide būtu kļūda. "Varam prognozēt, ka mums būs nepārvaramas problēmas atbalstīt budžetu, kurā nebūs paredzēta pensiju indeksācija jau no 2012. gada. Uzreiz varu pateikt, ka tādu budžetu mēs neatbalstīsim," atklājis Ušakovs. 

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā, vairāk nekā trīs nedēļas pēc ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanām, ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK" parakstīja reformu un tiesiskuma koalīcijas vienošanos, apņemoties veidot nākamo valdību.

Divi no Saeimā ievēlētājiem spēkiem - "Saskaņas centrs" un Zaļo un Zemnieku savienība" - netiek aicināti koalīcijā. Ja Valsts prezidents akceptēs partiju vienošanos un nominēs premjera amatam "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski (V), šie spēki paliks opozīcijā.

Nacionālās apvienības pārstāvji vienošanās tekstam pievienoja "izpratnes skaidrojuma dokumentu", kurā skaidrota apvienības atšķirīgā izpratne par atsevišķiem vienošanās punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!