Foto: LETA
Pazīstamais laikraksts "The New York Times" savā publikācijā plaši aprakstīja Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņa") darbību, pieskaroties viņa partijai un krievu etniskās minoritātes situācijai Latvijā.

Izdevums norāda, ka 38 gadus vecais Ušakovs ir pirmais etniskais krievs, kas ievēlēts par Rīgas mēru. Laikraksts atzīmē, ka krievu etniskās minoritātes jautājums bijušajā padomju republikā ir sarežģīts, jo valsts ar nelielo armiju jūtas apdraudēta spēcīgās kaimiņvalsts Krievijas dēļ, īpaši laikā, kad krievu minoritāti Ukrainā izmantoja par iemeslu konflikta iejaukšanās.

"Etniskie krievi, pat tie, kas, kā Ušakovs, dzimuši Latvijā, pēc neatkarības atjaunošanas automātiski nekļuva par pilsoņiem. Šobrīd ap 300 000 cilvēku, kas dzīvo Latvijā, nav Latvijas pilsoņu, tajā skaitā Ušakova māte," raksta izdevums.

Laikraksts apraksta Ušakova bērnību – viņa ģimene piedzimusi Krievijā, pēc Otrā pasaules kara nogādāta Latvijā. Audzināts runāt krievu valodā, viņš 16 gadu vecumā mācījies latviešu valodu, lai varētu studēt analītisko ekonomiku Latvijas Universitātē. 1999. gadā izgājis naturalizācijas procesu, viņu ieinteresējusi sociālā politika. Ušakovs strādāja Krievijas televīzijas kanālā NTV, Latvijas Televīzijā un pēc tam arī divos laikrakstos "Respublika" un "Telegraf" par redaktoru, līdz kļuva par Pirmā Baltijas kanāla vakara ziņu redaktoru Lietuvā un Igaunijā.

"Ja uzskatāt, ka dažas lietas tiek darītas nepareizi, ko jūs darīsiet? Jūs varat palikt žurnālistikā un censties pamācīt viņus, vai iet politikā," stāsta Ušakovs.

Ušakovs "New York Times" atklāja, ka viņa vadītā partija "Saskaņa" vairs nav balstīta uz etniskām, bet gan uz sociāldemokrātiskām idejām, kuras pārstāv partijas Eiropā. Ušakovs sacīja, ka partijā netiek apspriesti etniski jautājumi, un politikai "pilsētā un valstī jāvadās pēc ideoloģiskās, ne etniskās piederības".

Viņš laikrakstam atzina, ka sasniegt augstākus mērķus partijai ir grūti, jo tā joprojām balstās uz krievu etniskās bāzes. Izdevums norāda, ka Ušakovs iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti, kas viņam maksāja vēlētāju balsis. Vienlaikus viņš uzstājas pret sankciju ieviešanu pret Krieviju.

"The New York Time" atzīmē, ka partijas "Saskaņa" izaicinājums ir rast spēju apmierināt esošos vēlētājus, no kuriem lielākā daļa ir prokrieviski noskaņoti, tajā pašā laikā piesaistot partijā pietiekami daudz latviešu.

Rīgas mērs izdevumam atzīmēja, ka partijas atbalstītāju skats latviešu vidū pieaug, un šā gada pašvaldību vēlēšanās partiju atbalstīja 20% latviešu. Tas, viņaprāt, pierāda, ka partijas vēstījums tiek pieņemts ārpus etniskiem principiem.

Ušakovs izdevumam sacīja, ka gan latvieši, gan krievi Latvijā ir pārpildīti ar krievu kultūru, norādot, ka tā nav Dostojevska līmeņa kultūra, bet gan popkultūra.

"Mēs piedzīvojam pārmaiņas valstī, kura ir daudzveidīga ar valodām un multietniska, debatējot par sarežģītiem vēstures jautājumiem. Tas ir sarežģīti," rezumē Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!