Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs svētdien LTV debatēs izvairīgi komentēja partijas nostāju Latvijas okupācijas fakta atzīšanas jautājumā, norādot, ka "mēs nevaram atzīt vai nevaram neatzīst to, kas ir noticis pirms 40 gadiem".

"Man nav alerģija ne pret vienu no šiem vārdiem – ne okupācija, ne aneksija, ne inkorporācija. "Saskaņas centram" svarīgi ir skaidri un gaiši pateikt, ka okupantu Latvijā nav," sacīja Ušakovs.

Viņš izvairījās no tiešas atbildes uz jautājumu, vai piektdien Rīgas konferences pieņemšanā ārvalstu un vietējiem diplomātiem atzinis Latvijas okupācijas faktu, paužot, ka "vakar, runājot ar diplomātijas un ārpolitikas speciālistiem, es viņiem teicu, ka mums ir svarīgas demokrātiskas vērtības".

Apvienības "Vienotība" premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis LTV sacīja: "Tas ir pozitīvs signāls, ka SC ir atzinis okupācijas faktu." Premjers atzina, ka "tieši ar šo jautājumu sanāca sarežģījumi [sarunās ar SC pēc 10.Saeimas vēlēšanām], sarunas neaizgāja".

Arī Zatlera Reformu partijas premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs atzina, ka tas ir pozitīvs signāls, vienlaikus uzsverot, ka "tas jau nav vienīgais jautājums, kas sarunās ir jāatrisina". "Tas ir viens termins, iespējams, tas ir pussolītis tuvāk vienošanās iespējai par šiem jautājumiem, bet ir rinda citu jautājumu, par kuriem jārunā. Ar vienu paziņojumu nav iespējams aizstāt koalīcijas veidošanas sarunas," uzsvēra ZRP pārstāvis.

Jau vēstīts, ka sestdien medijos izskanēja informācija - piektdienas vakarā 'Rīgas konferences' dalībniekiem rīkotajā pieņemšanā Ušakovs uzrunā angļu valodā minējis frāzi "pēc 50 padomju okupācijas gadiem".

Jau ziņots, ka saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotajiem provizoriskajiem rezultātiem pēc 53% balsu saskaitīšanas 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējis "Saskaņas centrs" (SC) ar 32%, bet "pretoligarhu" partijām – "Zatlera reformu partijai", "Vienotībai" un "Nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK ir attiecīgi 19%, 17% un 13%, kas nedod valdošo vairākumu. Vēl Saeimā iekļūst "Zaļo un zemnieku savienība" ar 13% balsu.

Pēc pirmajiem provizoriskajiem rezultātiem "Šlesera reformu partijai / LPP/LC" ir 2,56% un netikšana Saeimā, bet iespēja nākamgad pretendēt uz valsts finansējumu, kas pienākas partijām, kuras pārsniegušas 2% vēlētāju atbalsta robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!