Foto: DELFI

Vienīgā Krievijas finansētā aktivitāte 9.maija svinībās Rīgā būs tradicionālā uguņošana, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

"Neviens cents, kas ieguldīts citos šīs dienas pasākumos, nav nācis no Krievijas," sacīja Rīgas mērs.

Viņš arī aicināja iedzīvotājus piedalīties 9.maija svinībās, lai redzētu, ka tur viss notiek citādi, nekā ir pieņemts domāt. Viņš arī norādīja, ka vēlētos, lai 9.maijs kļūtu par Latvijā svinamo dienu.

Kā pastāstīja Rīgas domes deputāts un biedrības "9.maijs.lv" vadītājs Vadims Baraņņiks (SC), uguņošanas izmaksas daļēji sedz Krievijas vēstniecība, daļēji - privātie ziedotāji. Viņš atzina, ka uguņošanas izmaksas ir ievērojamas, taču summu nevēlējās atklāt, jo līgums slēgts ar privātiem komersantiem.

9.maija uguņošanu Rīgā Krievijas vēstniecība līdzfinansē tradicionāli.

Jau ziņots, ka Rīgā 9.maijā Uzvaras parkā koncertēs leģendārais serbu mūziķis Emīrs Kusturica ar savu orķestri "No Smoking Orchestra", savā "Facebook" profilā paziņojis Ušakovs. Kusturica Rīgā uzstāsies par godu tradicionāli atzīmētajai Uzvaras dienai.

Šajā dienā notiks īpašs svētku koncerts, kurā piedalīsies arī grupa "DDT", kas arī speciāli ieradīsies Rīgā uz Uzvaras dienas svētkiem un sniegs koncertu pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

Rīgas pašvaldībā saņemti arī vairāki pieteikumi pasākumiem 9.maijā.

8.maijā un 9.maijā no plkst.9 līdz 21 pasākumus Uzvaras parkā pieteikusi biedrība "9.maijs.lv". 8.maijā viņi pieteikuši publisku pasākumu Otrā pasaules kara upuru piemiņai, bet 9.maijā - svinības par godu nacisma sagrāvei.

Savukārt 9.maijā no plkst.00 līdz 24 sapulci pie Uzvaras pieminekļa pieteikusi privātpersona Kristaps Kašs. Pieteicējs norādījis, ka šajā laikā plāno izstādi, kuras laikā skaidros, ko "patiesībā nozīmē 1945.gada 9.maijs".

Arī "Latvijas Antinacistiskās komitejas" pārstāvis Aleksejs Šaripovs Rīgas domē pieteicis sapulci un gājienu 9.maijā Otrajā pasaules karā kritušo upuru piemiņai.

Gājiens pieteikts no plkst.13 līdz 14. Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 100 cilvēku. Viņi paredzējuši doties gājienā no pieminekļa 1905.gada cīnītājiem 11.novembra krastmalā uz Uzvaras parku.

Domes pārstāvis Uģis Vidauskis jau iepriekš sacīja, ka pašvaldības rīcībā nav informācijas, kas liktu veikt kādas ierobežojošas darbības pieteikto pasākumu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!