Foto: LETA

Uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu tiks izsludināts konkurss, otrdien vienojās valdība.

Plānots, ka amata pretendenti savus pieteikumus konkursam varēs iesniegt līdz šī gada 13. septembrim Valsts kancelejā.

Pretendentu pieteikšanās termiņš ir 20 darbdienas no sludinājuma publicēšanas dienas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kas plānota 17. augustā.

KNAB priekšnieka mēnešalga noteikta līdz 2441 eiro pirms nodokļu nomaksas, portālu "Delfi" informēja Valsts kanceleja.

Vēstīts, ka augusta sākumā Ministru kabinets (MK) pieņēma jauno KNAB priekšnieka pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību.

KNAB priekšnieka amata pretendentu atlasi veiks komisija, kuru vada Valsts kancelejas direktors. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks, kā arī pretendentu atlasē ar padomdevēja tiesībām piedalās ne vairāk kā trīs Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji.

Jaunie noteikumi paredz pretendentu pieteikšanās nosacījumus un kārtību, kā arī pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību. Tajos tiek konkretizētas noteiktās prasības attiecībā uz amatam nepieciešamo pieredzi, zināšanām, kompetenci un svešvalodu prasmju līmeni, kā arī noteikti komisijas darbības principi – lēmumu pieņemšanas kārtība un nevalstisko organizāciju konkursa iesaiste.

Paredzēts, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu notiek divās kārtās. Pirmajā kārtā notiek pretendentu atlase, pārbaudot pretendentu formālo atbilstību prasībām, izvērtējot pretendentu iesniegtos dokumentus un kompetento iestāžu atzinumus. Tāpat tiek izvērtētas visas prasības, kuras ir pretendentu "izslēdzošas", izņemot nevainojamu reputāciju, kas ir vērtējama otrajā kārtā.

Savukārt konkursa otrajā kārtā tiek padziļināti vērtēta pretendentu reputācija, darba pieredze, kvalifikācija un zināšanas par KNAB kompetencē esošajām jomām.

Salīdzinot ar līdzšinējiem noteikumiem, jaunie noteikumi paredz vairākas izmaiņas, tostarp ir precizēta komisijas locekļu vērtējuma lapa, tajā nepiešķirot punktus par svešvalodu zināšanām un nevainojamu reputāciju. Kā skaidro KNAB, "šie divi kritēriji ir pretendentu izslēdzoši, tātad tie ir mērāmi tikai kategorijās – atbilst vai neatbilst".

Ziņots, ka KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku Saeima iecēla amatā 2011. gada 17. novembrī. KNAB likums paredz, ka biroja priekšnieku ieceļ amatā uz pieciem gadiem, kā arī no amata atbrīvo Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma.

Tāpat vēstīts, ka Streļčenoks atzinis, ka kandidēs arī uz nākamo termiņu biroja vadītāja amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!