Foto: F64

Uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatu pieteikušies arī kandidāti no tiesībsargājošajām iestādēm, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja premjerministrs Māris Kučinskis.

Šī nedēļa ir pēdējā, kad var pieteikties uz KNAB amatu. Ministru prezidents neatklāja, cik personas līdz šim pieteikušās, taču sacīja, ka ir indikācijas, ka iepriekš izteiktais aicinājums konkursā uz amatu pieteikties tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, bijis rezultatīvs.

Kučinskis skaidroja, ka, viņaprāt, valsts pārvaldes dienests jāveido tā, lai cilvēkiem būtu izaicinājums kāpt pa karjeras kāpnēm, un valsts dienestu vadītājiem būtu jāizaug iekšpusē, nevis "jācer uz brīnumiem". Arī attiecībā uz KNAB vadītāja meklējumiem, kas iepriekš beigušies neveiksmīgi, Kučinskis sacīja, ka saņemta mācība no pieļautajām kļūdām, meklējot "brīnumdarus" no ārpuses.

Tāpat valdības vadītājs sacīja, ka uz amata vietu uzrunāti arī komisijas locekļi, tostarp ģenerālprokurors.

Jauno vadītāju KNAB varētu gaidīt neātrāk par maija vidu, jo Satversmes aizsardzības birojam būs jāpārbauda, vai kandidāti var iegūt pielaidi valsts noslēpuma objektam.

Kā ziņots, pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!