Foto: LETA

Valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" slēgšana atlikta līdz 2017. dada 30. jūnijam, portālam "Delfi" pavēstīja labklājības ministra Jāņa Reira (V) preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Šāda vienošanās trešdien panākta Reira reģionālās vizītes laikā Daugavpilī.

Tikšanās laikā parakstīts Labklājības ministrijas (LM) izstrādāts un visu iesaistīto pušu saskaņots nodomu protokols par sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu attīstību Daugavpils novada un Daugavpils pilsētas teritorijās, kā arī valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" tālāko attīstību.

Nodomu protokolā paredzēts, ka Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar novada domi, pilsētas domi un ministriju līdz 2017. gada 30. jūnijam izvērtē iespēju deinstitucionalizācijas plāna ietvaros izstrādāt filiāles "Kalkūni" attīstības plāna projektu, nosakot darbības pakalpojumu tuvināšanu ģimeniskai videi. Līdz tam brīdim tiek atcelts LM rīkojums par valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" darbības izbeigšanu.

Paredzēts, ka Daugavpils pilsētas dome un novada dome izvērtēs filiāles attīstības iespējas, tostarp institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu nodrošināšanas iespējas, skaidro Bukova-Žideļūna.

Tāpat paredzēts, ka Daugavpils pilsētas dome un novada dome izveidos un nodrošinās institucionālai aprūpei alternatīvus, klientu vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus atbilstoši projekta mērķiem un uzdevumiem. Savukārt Labklājības ministrija savas kompetences ietvaros sniegs pašvaldībai atbalstu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu nodrošināšanai.

Reirs trešdien tikās ar Daugavpils novada domes un Daugavpils pilsētas domes deputātiem, kā arī Latgales plānošanas reģiona pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka filiāli "Kalkūni" tika plānots slēgt 2019. gadā, jo, pēc LM domām, tās ēkas ir novecojušas un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi.

Savukārt Daugavpils novada dome lūdza labklājības ministru atcelt rīkojumu par "Kalkūnu" darbības izbeigšanu, pilnveidojot un paplašinot tās sniegto pakalpojumu klāstu. Pašvaldības vadība prognozē, ka piemeklēt audžuģimenes tik smagā stāvoklī esošiem, gulošiem bērniem, kādi patlaban uzturas "Kalkūnos", varētu būt ļoti grūti, jo visi šie 60 bērni ir ļoti slimi un viņiem nav vecāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!