Foto: LETA

Piektdien uz Rīgas Latviešu biedrības nama tika izvietotas trīs bišu saimes, kuru radītais medus tiks izmantots kā suvenīrs, no kura ienākumus paredzēts izmantot biedrības nama restaurācijai.

Kā piektdien projekta "Bites Rīgas vēsturiskajā centrā" atklāšanā sacīja idejas autore un Rīgas Latviešu biedrības (RLB) valdes locekle Marija Heislere-Celma, projekts veltīts biedrības 150 gadu jubilejai, gaidāmajai Latvijas Universitātes (LU) 100 gadu jubilejai, kā arī sadarbībai ar Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju (JVLMA).

Pēc Heisleres-Celmas paustā, bišu saimes uz biedrības nama jumta atradīsies līdz jūlija beigām. Uz jumta atradīsies LU bižu saime ar nosaukumu "Alma mater", RLB saime "Latvju stiprās bites", kā arī JVLMA saime "Mūza".

Idejas autore norādīja, ka projekts ir "izkāpšana no parastajiem rāmjiem", kā arī uzruna Latvijas sabiedrībai padomāt par to, kādu "medu" iedzīvotāji ienes savai valstij, novadam, pilsētai un pagastam.

Heislere-Celma norādīja, ka projekta laikā LU, RLB un JVLMA saimes sacentīsies par garšīgākā medus ražošanu, un labākā medus īpašnieki tiks apbalvoti 19.augustā Vērmanes dārzā. Sacensību un bišu darbību varēs vērot tiešsaistē vietnē "Youtube.com", kuru nodrošinās Latvijas Dabas fonds.

Projekta laikā savāktais Vērmanes liepu medus tiks marķēts kā "RLB 150.gadu jubilejas - Vērmanes liepu ziedu medus" un izplatīts kā jubilejas suvenīrs, no kura ienākumus paredzēts izmantot biedrības nama restaurācijai.

Kā atklāšanā sacīja Rīgas latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, biedrība saistībā ar savu jubileju saņēmusi daudz un dažādas idejas, kā atzīmēt notikumu, tomēr projekts "Bites Rīgas vēsturiskajā centrā" tika atzīts par interesantāko.

Gailītis norādīja, ka projekts ir aktuāls, jo arvien biežāk tiek runāts par to, kā cilvēki turpmāk spēs sadzīvot ar dabu. "Cilvēks arī ir dabas produkts, dabas sastāvdaļa," piebilda biedrības valdes priekšsēdētājs.

Bitenieks Jānis Vainovskis norādīja, ka katrā stropā ir apmēram 50 000 bišu, un patlaban tās galvenokārt vāks putekšņus no priekšlaikus uzziedējušajām liepām. Bitēm nebūšot arī jāsamierinās tikai ar Vērmanes dārzā atrodamajiem augiem, jo tās var lidot ļoti tālu - pat piecu līdz septiņu kilometru rādiusā.

Kā piebilda Heislere-Celma, Dabas fonds projekta īstenotājiem apliecinājis, ka arī pilsētā vākts bišu medus var būt garšīgs un veselīgs. Turklāt viens no projekta mērķiem ir arī popularizēt pilsētu jeb urbāno dravniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!