Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) rudens pilnsapulcē 29.novembrī notiks jaunā LZA prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā uz amatu kandidē vairs tikai mākslas doktors Ojārs Spārītis, pastāstīja LZA Senāta zinātniskā sekretāre Alma Edžiņa.

Viņa informēja, ka fizikas doktors Ivars Lācis pats atsaucis savu kandidatūru.

Ja Spārīti neievēlēs LZA prezidenta amatā, atkārtoti tiks izsludināta pieteikšanās uz akadēmijas vadītāja amatu un vēlēšanas tādā gadījumā varētu notikt pavasara pilnsapulcē.

Pavasara pilnsapulcē tika nolemts, ka līdz rudens pilnsapulcei tiks precizēta vēlēšanu kārtība. Edžiņa sacīja, ka vēlēšanu nolikums ir nedaudz precizēts, taču, tā kā palicis esošais kandidāts, vēlēšanu kārtību īsti nevarot mainīt. Viņa minēja, ka veiktās izmaiņas ir vairāk tehniskas.

Spārītis ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors. Spārītis vadījis Latvijas sakrālās kultūras pieminekļu - Priekules, Straupes, Struteles, Annenieku, Liepupes, Rīgas Sv. Pētera un Augšāmcelšanās baznīcas Rīgas Lielajos kapos - atjaunošanu. Spārītis bijis eksperts Rīgas Melngalvju nama rekonstrukcijas un Latvijas muižu restaurācijas un interjera iekārtojuma jautājumos. Viņš ir arī Latvijas luteriskās baznīcas eksperts baznīcu atjaunošanā.

Spārītis ir autors aptuveni 60 rakstiem par kultūras mantojuma izpēti, teoriju un aizsardzību, ap 140 rakstiem Latvijā un ārzemēs par mākslas vēstures un teorijas jautājumiem ar ievirzi Latvijas un Eiropas kultūras sakaru, periodizācijas, atribūcijas un ikonogrāfijas aspektos. Spārītis piedalījās vairāk nekā 60 starptautiskās zinātniskās konferencēs un simpozijos.

Jau vēstīts, ka LZA pavasara pilnsapulcē netika ievēlēts jaunais LZA prezidents, jo abiem pretendentiem pietrūka balsu. Balsojumā par Lāci savu balsi atdeva 72, bet par Spārīti - 99 klātesošie. Kopumā bija izsniegti 199 balsošanas biļeteni, kas visi bija iemesti balsošanas urnā, bet no tiem par derīgiem tika atzīts 171 biļetens, bet 28 biļeteni bija nederīgi. Tādējādi nevienam no kandidātiem neizdevās savākt nepieciešamo balsu skaitu - 50% + viena balss.

Līdz jauna prezidenta ievēlēšanai pagarinātas līdzšinējā akadēmijas vadītāja Jura Ekmaņa pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!