Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) nav mainījusi koncepcijas projektu "Par adopcijas un ārpusģimenes aprūpes sistēmu pilnveidošanu", kas valdībā atbalstu nav guvusi jau divas reizes, un kuru valdība otrdien skatīs trešo reizi.

Ministra preses sekretāre Liene Užule apliecināja, ka LM koncepciju nav mainījusi.

Jau ziņots, ka pirmajā reizē projekts tika atlikts pēc NA aicinājuma, pēc tam projektu kritizēja tiesībsargs Juris Jansons. Viņš uzsvēra, ka daļa punktu ir vērsti pretēji bērnu interesēm un valdības pieņemtajam rīcības plānam. Pēc tiesībsarga domām, kategoriski nav atbalstāms priekšlikums no 2018.gada pārtraukt atlīdzības izmaksu par aizbildņa pienākumu pildīšanu. Šāds risinājums varot samazināt aizbildņu un līdz ar to palielināt institucionālā aprūpē esošu bērnu skaitu. Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pagājušajā otrdienā aicināja LM "spītīgi neturēties" pie koncepcijas.

LM skaidro, ka koncepcijas projektā izvērtēta iespēja noteikt tiesības adoptētājiem saņemt valsts sociālos pabalstus līdzvērtīgi bioloģiskajām ģimenēm, kā arī pilnveidot ārpusģimenes aprūpes sistēmu - izmaiņas attiecas uz aizbildnību un audžuģimenēm.

No 2016.gada attiecībā uz adoptētājiem LM rosina atlīdzību (49,80 eiro) par adoptējamā bērna aprūpi noteikt bērna kopšanas pabalsta apmērā par bērnu līdz pusotra gada vecumam (171 eiro mēnesī); pirmsadopcijas aprūpes laikā par personu veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas; ģimenē, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz trim gadiem, vienam no adoptētājiem par 10 kalendāra dienas ilgo atvaļinājumu piešķirt sociālās apdrošināšanas pabalstu; nodrošināt visu potenciālo adoptētāju apmācības.

Attiecībā uz ārpusģimenes aprūpes sistēmu rosināts noteikt pabalstu bērna uzturam aizbildnībā un audžuģimenē bērnam līdz bērna septiņu gadu vecumam — 180 eiro, bet no 7 līdz 18 gadu vecumam — 216 eiro. Šā risinājuma ieviešana paredzēta pakāpeniski no 2016.gada, to pilnībā ieviešot no 2018.gada, norāda LM.

Turpmākajos gados iecerētas vēl citas izmaiņas. Tostarp no 2018.gada rosināts pārtraukt atlīdzību izmaksu par aizbildņa pienākumu pildīšanu.

Pašlaik aizbildnim gan atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu (54,07 eiro mēnesī), gan pabalsts par bērna uzturēšanu (45,53 eiro mēnesī) tiek maksāti no valsts budžeta. Savukārt pienākums nodrošināt finansiālo atbalstu audžuģimenēm tiek dalīts starp valsti un pašvaldību – no valsts budžeta tiek maksāta atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (113,83 eiro mēnesī), savukārt no pašvaldības budžeta tiek maksāts pabalsts bērna uzturam (2014.gadā ne mazāk kā 80 eiro vai 96 eiro atkarībā no bērna vecuma) un pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!