Foto: LETA

Ja Ģenerālprokuratūra konstatēs, ka valdības lēmums par Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža atkārtotu apstiprināšanu amatā tikai uz diviem gadiem ir nelikumīgs, uz šo amatu tiks rīkots jauns konkurss, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Pēc viņa teiktā, šādā gadījumā konkursā tiks noteikts policijas priekšnieks nākamajiem pieciem gadiem.

Kučinskis uzsvēra, ka līdz šim iestāžu vadītāju izvēlē valdība paļaujas uz nozares ministru, un izņēmums bijis vien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja gadījumā. Tagad arī Valsts policijas priekšnieka jautājumā būs jāiesaistās vairāk, atzina premjers.

"Paļaušanās uz ministru novedusi pie tā, ka Ģenerālprokuratūra lēmumu apšauba, būs daudz vairāk jāiesaistās kadru izvēlē," sacīja Kučinskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka notiekošais nemet ēnu uz Ķuzi, jo viņš jau bija nolēmis pamest darbu un tikai pārrunu rezultātā nolēmis palikt amatā.

Jau vēstīts, ka Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudes lietu par to, vai bijusi likumīga Valsts policijas priekšnieka Ķuža atkārtota apstiprināšana amatā tikai uz diviem gadiem.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka prokuratūrā uzsākta pārbaude par Ministru kabineta rīkojuma atbilstību IeM iestāžu dienesta gaitas likuma nosacījumiem, jo šis likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju noteikt īsāku policijas šefa amata pilnvaru termiņu vai pagarināt termiņu uz īsāku laiku nekā uz pieciem gadiem.

Valdība šā gada 26. jūlijā pagarināja Ķuža termiņu Valsts policijas priekšnieka amatā līdz 2018. gada 20. septembrim, taču likums paredz piecu gadu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!