Pēc nevakcinētā zīdaiņa nāves šonedēļ Veselības ministrija uzdevusi Latvijas Infektoloģijas centram (LIC) kopā ar izglītības iestādēm nodrošināt visu bērnu vakcināciju, kā arī informēt ģimenes ārstus par jaunajām potēm, lai viņi spētu sniegt izsmeļošu informāciju bērnu vecākiem.

LIC uzdots sagatavot detalizētu informāciju par bērnu vakcināciju un izstrādāt darbības plānu ģimenes ārstu informēšanai par vakcinācijas kalendārā iekļautajām jaunajām vakcīnām, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzsver, ka "vakcinācija ir labākā profilakse pret bīstamām infekcijas slimībām un tās nozīme nav diskutējama, ja vien medicīnas autoritāšu vietā nesāksim balstīties uz margināliem viedokļiem ikvienā jautājumā". "Tādēļ uzskatu par absurdu situāciju, kad par vakcināciju sabiedrība sāk uztraukties tikai tad, kad notiek traģēdija," pauž ministre.

Rozentāle norāda, ka cilvēka veselības jautājumos jābalstās uz "ārstu speciālistu atzinumiem, kas pamatoti ar dziļām medicīnas zināšanām un pieredzi".

VM atgādina, ka arī būtiski samazinātā nozares finansējuma apstākļos bērnu ārstēšanai līdzekļu apjoms praktiski saglabājies pagājušā gada apjomā. No 1.janvāra vakcinācijas kalendārā iekļauta vakcīna pret pneimokoka infekciju, no 1.septembra kalendārā būs iekļauta divpadsmitgadīgo meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju un no 2011.gada 1.janvāra - vakcīna pret rotavīrusu.

Jau ziņots, ka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) naktī uz otrdienu miris 11 mēnešus vecais puisēns, kurš slimnīcā ievietots ar aizdomām par saslimšanu ar tuberkulozi. Bērniņš pēc piedzimšanas nebija saņēmis nevienu poti, jo viņa vecāki atbalstot "zaļu dzīvesveidu", tādēļ nolēmuši bērnu nevakcinēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!