Foto: LETA
Septembrī iedzīvotāju noskaņojums ir diezgan būtiski uzlabojies, liecina "Baltic International Bank Latvijas barometra" jaunākais pētījums. Visvairāk uzlabojies valdības darba un Latvijas kopējās situācijas attīstības vērtējums.

Latvijas kopējo situācijas attīstību iedzīvotāji jau ilgstoši un nemainīgi vērtē pesimistiski, taču septembrī beidzot iezīmējas vērā ņemamas pozitīvas tendences, vērtējumam pieaugot par sešiem indeksa punktiem (no -25 līdz -15). Būtisks kāpums vērojams arī valdības darba vērtējumā, kas pieaudzis par pieciem indeksa punktiem (no -40 līdz -35), informē "Baltic International Bank".

Kā liecina pētījums, augustā pozitīvas tendences bija iedzīvotāju nākotnes prognožu vērtējumā, savukārt septembrī par diviem indeksa punktiem pakāpies iedzīvotāju tagadnes novērtējums. Iedzīvotāji pozitīvāk vērtē gan Latvijas pašreizējo stāvokli ekonomikā (+2 punkti), gan ģimenes materiālo situāciju (+1 punkts), taču nākotnes prognozes, salīdzinot ar augustu, saglabājušās nemainīgas.

Ne tik pozitīvs noskaņojums ir iedzīvotāju ģimenes materiālā stāvokļa nākotnes prognozēs. Pētījumā 19% aptaujāto ir pārliecināti, ka tuvākā gada laikā gaidāmi ģimenes materiālā stāvokļa uzlabojumi, tomēr vairākums (53%) norāda, ka visdrīzāk nekādas izmaiņas materiālajā nodrošinājumā nav gaidāmas. Pētījuma rezultāti apliecina, ka optimistiski noskaņoto skaits ik mēnesi turpina samazināties. Kā augustā, tā arī septembrī vērtējums krities par vienu indeksa punktu, noslīdot no +4 līdz +3 punktiem.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Jaunākā pētījuma mainīgajā daļā šomēnes tika noskaidroti iedzīvotāju viedokļi par Latvijas valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, budžeta ieņēmumiem, tā deficītu un 2017.gada budžeta plāniem. Pētījuma otrās daļas rezultāti kopā ar ekspertu komentāriem tiks publiskoti 27.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!